Έντονες είναι οι διπλωματικές διεργασίες για το ταξίδι του πρωθυπουργού αύριο Σάββατο στο Κάιρο, όπου και θα συμμετέχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που διοργανώνει ο πρόεδρος της Αιγύπτου. Η Αθήνα αναπτύσσει έντονη κινητικότητα στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στο Ισραήλ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα μιας διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή και την ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη διάσκεψη της Αιγύπτου έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από χώρες της περιοχής (Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο), οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Νορβηγίας, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Ακόμα ωστόσο δεν έχει οριστικοποιηθεί πόσες χώρες έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάσκεψη θα μεταφέρει τις απόψεις της Ελλάδας η οποία πλέον έχει κερδίσει τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Παράλληλα, η χώρα μας θα αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια με ιατροφαρμακευτικό υλικό στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας μέσω του Κέντρου Συντονισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. Η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και στο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, συμβάλλει με τις δυνάμεις της στην αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης και τονίζει ότι πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι, οι οποίοι πληρώνουν το μεγαλύτερο δυστυχώς μέρος όλου αυτού, χωρίς να έχουν καμία ευθύνη.

Σε συναγερμό οι ελληνικές αρχές

Τις τελευταίες ώρες, με τη χερσαία εισβολή στη Γάζα να φαντάζει αναπόφευκτη καθώς έχει δοθεί ήδη το πράσινο φως από τον ισραηλινό στρατό και με την άλλη πλευρά της Χαμάς αλλά και των συμμάχων της να καλούν σε ξεσηκωμό τους φανατικούς ισλαμιστές σε όλο τον κόσμο όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό με τη Γαλλία και το Βέλγιο να βιώνουν ήδη αιματηρές επιθέσεις από τους αποκαλούμενους «μοναχικούς λύκους».

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας μας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές έτσι ώστε να ακολουθηθεί μια κοινή πολιτική ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Στην Ελλάδα, στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν μπει οι Παλαιστίνιοι οι οποίοι βρίσκονται στην πατρίδα μας αναζητώντας άσυλο. Όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε αυτές τις συνθήκες και με το φάσμα της ισλαμικής τρομοκρατίας πια να έχει δυστυχώς αναβιώσει στην Ευρώπη, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί.

Η Ελληνική Αστυνομία, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, σε 24ωρη βάση ελέγχουν και αποτρέπουν περιπτώσεις που ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα.

Πιο αναλυτικά, ήδη έχουν ληφθεί μέτρα και υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση σε συγκεκριμένα νησιά όπως η Κως και η Λέρος που υπάρχουν κοινότητες Παλαιστινίων και άλλων μουσουλμάνων στις δομές.

Επίσης, ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική έχουν εντείνει το επιχειρησιακό επίπεδο λήψης μέτρων και το περιφερειακό δίκτυο ανίχνευσης πιθανών θυλάκων, οι οποίοι μπορεί να ενεργοποιηθούν.

Πάνως, προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος μεγάλης ανησυχίας.