Αυστηρά μηνύματα έστειλε για δεύτερη φορά μέσα σε 3 ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς της κυβέρνησης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ανεχθεί ακρότητες και φαινόμενα έπαρσης, συμπληρώνοντας ότι η αλαζονεία είναι μια ανησυχητική πάθηση, καθώς οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν λάθη, όχι όμως κακές συμπεριφορές. Την περασμένη Κυριακή, κατά την εκλογική αποτίμηση του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών από την Πειραιώς, είχε πετάξει «καρφιά» προς το εσωτερικό της ΝΔ λέγοντας: «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη, να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών».

Χθες κατά την εισήγησή του στο υπουργικό έβγαλε μία ακόμη κίτρινη κάρτα χρησιμοποιώντας τη φράση: «πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε», προτροπή που ερμηνεύτηκε ως ευθεία βολή προς υπουργούς που το τελευταίο διάστημα έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις με τις δηλώσεις τους, ειδικά με τη κομματική σύνδεση των αιρετών με κρατικές επιχορηγήσεις για υλοποίηση έργων. Συνεπώς, οι προειδοποιήσεις έχουν δοθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μάλιστα εμφατικά, κάτι που σημαίνει για όσους τον γνωρίζουν καλά, ότι το επόμενο φάλτσο θα συνοδευτεί από κόκκινη κάρτα, καθώς η περίοδος χάρητος θα έχει παρέλθει.

Ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 υπενθύμισε ότι η αξιολόγηση του συνόλου των μελών της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου είναι συνεχής, συμπληρώνοντας ότι τα κριτήρια είναι αυστηρά, καθώς ο πήχης των προσδοκιών για την επόμενη μέρα βρίσκεται ψηλά, όπως και το μεταρρυθμιστικό έργο ιδιαιτέρως πλούσιο.

«Όχι» σε ανασχηματισμό

Και παρότι ο πρωθυπουργός έχει παραδεχτεί ότι τους πρώτους μήνες της δεύτερής του θητείας στη διακυβέρνηση έχουν υπάρξει αρρυθμίες και λανθασμένοι χειρισμοί στην κυβέρνηση, ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στην παρούσα τουλάχιστον φάση σε ανασχηματισμό δίνοντας χρόνο στους υπουργούς να εξοικειωθούν με τα νέα τους χαρτοφυλάκια. Έτσι βάζει φρένο στην σχετική φημολογία που είχε αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αντίθετα, πατάει γκάζι στο κυβερνητικό έργο με την προώθηση κρίσιμων νομοσχεδίων τα οποία – όπως είπε – έχουν βαθύ μεταρρυθμιστικό πρόσημο, όπως η αύξηση του εισοδήματος των συνταξιούχων, οι νέες προσλήψεις με προτεραιότητα στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, η ενίσχυση του προσωπικού γιατρού, οι παρεμβάσεις για την προστασία των κόκκινων δανειοληπτών, το τολμηρό σχέδιο για τη διαχείριση των δασών και ο προγραμματισμός των 700 έργων του ταμείου ανάκαμψης ύψους 21 δις. ευρώ.

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η κάλπη της καθημερινότητας» επισήμανε στη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός ενιαίου αντιπολιτευτικού μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ με ορίζοντα τις ευρωεκλογές απάντησε: «αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παλεύει να μην εξαερωθεί και ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο κάνει ό,τι μπορεί για να «συριζοποιηθεί». Εάν αυτό τελικά τους φέρει πιο κοντά δεν το ξέρω…».