Την μεθεπόμενη Κυριακή 8 Οκτωβρίου όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου θα προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να αναδείξουν τους νέους περιφερειάρχες, δημάρχους, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους. Η ψήφος θεωρητικά είναι πρακτική για όλους αλλά ως γνωστόν εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν υπάρχουν κυρώσεις για όσους τυχόν δεν προσέλθουν καθώς δεν εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας. Σε όσες περιοχές απαιτηθεί, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί την αμέσως επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Οι Αρχές που θα προκύψουν από τις κάλπες, θα αναλάβουν επισήμως καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα είναι πενταετής. Να σημειωθεί ότι μπορούν να εκλεγούν όσοι έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τη μέρα των εκλογών. Από την άλλη, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι θα μπορούν να εκλεγούν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Οι προϋποθέσεις αυτές ισχύουν και για πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα πραγματοποιηθούν με τους εκλογικούς καταλόγους όπως διαμορφώθηκαν μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Τι ισχύει με τους καταλόγους ετεροδημοτών

Στις τρέχουσες αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν ισχύουν οι ειδικοί κατάλογοι των ετεροδημοτών. Όσοι ήταν γραμμένοι στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών για τις βουλευτικές εκλογές, ψηφίζουν μόνο στον Δήμο της αρχικής εγγραφής τους και όχι στον τόπο κατοικίας τους.

Πού ψηφίζουμε

Σε ό,τι αφορά το πού ψηφίζετε, η διαδικασία είναι ανάλογη με αυτή των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου. Μπορείτε να δείτε πού ψηφίζετε πατώντας εδώ: https://mpp.ypes.gov.gr/#/

Οι ψηφοφόροι συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης) και να μάθουν με λίγα κλικ σε ποια περιοχή και σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι αλλαγές σε σχέση με το 2019

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με εκείνες του 2019, βάσει του νόμου 2021. Ειδικότερα, καταργείται η απλή αναλογική. Η εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη εξασφαλίζεται από τον πρώτο γύρο, με όριο εκλογής το 43%. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων. Εάν ο πρώτος συνδυασμός λάβει ποσοστό έως και 60%, εκλέγει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου. Επίσης τίθεται πλαφόν εισόδου στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια το 3%

Πόσους σταυρούς βάζω;

Ο αριθμός των σταυρών εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια. Ειδικότερα, για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 1, 2 ή 3 υποψηφίων σε δήμους που εκλέγουν έως και 19 μέλη, δηλαδή σε δήμους που έχουν μέχρι 10.000 κατοίκους. Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 25, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 4 υποψηφίων κατά ανώτατο όριο.

Με ανάλογο τρόπο, στις περιφερειακές εκλογές ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

  • προς 1 υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο σε περιφέρειες που εκλέγεται 1 σύμβουλος,
  • προς 1 ή 2 στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από 2 έως και 7 σύμβουλοι
  • μέχρι και τρεις σε περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 μέλη
  • έως και 4 υποψήφιους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.