Σε πλειστηριασμό βγαίνει αύριο Τετάρτη το σπίτι του εκδότη Ηλία Λιβάνη, υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και γιου του εξ απορρήτων συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, Αντώνη Λιβάνη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2019.

Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που εκπλειστηριάζεται το διαμέρισμα των 250 τ.μ. της Φιλοθέης που έχει φιλοξενήσει τις εμβληματικότερες πολιτικές προσωπικότητες του ΠΑΣΟΚ, καθώς είχε εμφανιστεί και πέρυσι στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά η διαδικασία τέθηκε σε αναστολή.

Πρόκειται για ακίνητο που βρίσκεται σε τριώροφη οικοδομή, επί της οδού Μάρκου Μπότσαρη. Βάσει τίτλου, πρόκειται για διαμέρισμα του πρώτου ορόφου, με επιφάνεια 258,40 τ.μ. και αποτελείται από τέσσερα υπνοδωμάτια, γραφείο, χωλ, δωμάτιο εργασίας, δύο λουτρά, αποθήκη, κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, γραφείο, μπαρ, ένα W.C. και περιμετρικούς εξώστες. Μάλιστα στο διαμέρισμα ανήκουν κατ΄ αποκλειστική χρήση αποθήκη του υπογείου, η οποία έχει επιφάνεια 10,36 τ.μ., αποθήκη του υπογείου η οποία έχει επιφάνεια 19,93 τ.μ. και θέση στάθμευσης στην πρασιά του οικοπέδου, με επιφάνεια 15,00 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 590.000 ευρώ, ενώ επισπεύδουσα είναι η do Value Greece.

Σημειώνεται ότι η αναγκαστική κατάσχεση είχε πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου 2021 για οφειλή ύψους 50.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός συνδέεται με τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ο εκδοτικός οργανισμός Λιβάνη. Βάσει των οικονομικών καταστάσεων που δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ, το 2020 η εκδοτική εταιρεία είδε τον κύκλο εργασιών της να περιορίζεται στα 1,537 εκατ. ευρώ, έναντι 1,504 εκατ. του 2020 και 3,384 εκατ. του 2019, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημίες 2,281 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 2,528 εκατ. του 2020 και 808 χιλ. του 2019. Συν τοις άλλοις, στην ετήσια οικονομική έκθεση για το 2021, ο ορκωτός έκανε λόγω για ουσιώδη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας του ομίλου και της εταιρείας. «Τα ίδια κεφάλαια της Εταιρείας και του Ομίλου κατά την 31 Δεκεμβρίου 2021 ήταν αρνητικά και συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 119 του Ν.4548/2018, ενώ υφίστανται και ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και προμηθευτές. Ως εκ τούτου η Εταιρεία και ο Όμιλος ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δανειακές τους συμβάσεις και να καλύψουν το σύνολο των αναγκών τους σε κεφάλαιο κίνησης» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον Μάρτιο του 2018 ο εκδοτικός οίκος είχε υποβάλλει αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την υποστήριξη των πιστωτριών της τραπεζών.

Τρεις μήνες αργότερα, τον Μάιο, πραγματοποιήθηκε η σχετική δίκη ενώ ακολούθως το Πολυμελές Πρωτοδικείο εξέδωσε απόφαση υπέρ της εταιρείας, κάνοντας δεκτή την αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης στο σύνολο της. Ωστόσο, οι εκδόσεις Λιβάνη δεν ανταποκρίθηκαν στις δεσμεύσεις τους, αδυνατώντας να εφαρμόσουν το το σχέδιο εξυγίανσης με αποτέλεσμα οι πιστώτριες τράπεζες να καταγγείλουν τη σύμβαση εξυγίανσης. Τον δε Οκτώβριο του 2019, ο εκδοτικός οίκος κατέθεσε αίτηση στο πλαίσιο του νόμου περί «Εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις», για την αναδιάρθρωση των οφειλών της, η οποία κοινοποιήθηκε στις πιστώτριες τράπεζες.

Βάσει του Νόμου 4941/2022 η εταιρεία δεν ολοκλήρωσε την πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών και συνεπώς η αίτηση θεωρήθηκε ως άκαρπη και την 1η Ιουλίου 2022 υπέβαλλε αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του Νόμου 4738 για υπαγωγή στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμός ρύθμισης οφειλών.