Η χώρα θα οδηγηθεί σε τραγικό πολιτικό αδιέξοδο, εάν δεν αναληφθεί η ευθύνη που αναλογεί σε κάθε κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης, εκτιμούν πηγές της Ιπποκράτους, με αφορμή τις δηλώσεις των Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Φώτη Κουβέλη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη ή ακυβέρνητη τη χώρα και τόνισαν ότι πρέπει αύριο να γίνει η σύσκεψη των αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία να προσέλθουν όσοι σέβονται τους θεσμούς, με σκοπό να προκύψει κυβέρνηση.

«Το όπτιμουμ είναι να προκύψει κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, αλλά αναγνωρίζουμε σε κανέναν να ασκήσει βέτο σε αυτό», συμπλήρωσαν, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ με την αντοχή του στις συνθήκες ακραίας πόλωσης έχει κατοχυρώσει τον εγγυητικό του ρόλο.

Οι ίδιες πηγές, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασαν έκπληξη και απορία για την «επιμονή» του κ. Κουβέλη να τηρηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, την οποία χαρακτήρισαν «ατελέσφορη» -παραπέμποντας στη διαδικασία της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης- και πρόσθεσαν ότι θα περίμεναν να την αποδεχτεί ενθουσιωδώς.

«Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει ούτε ώρα, γιατί πρέπει να στείλουμε μηνύματα στο εξωτερικό», υπογράμμισαν.

Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, η ηγεσία αναμένει από τον κ. Σαμαρά να αποδεχτεί την πρόταση του κ. Βενιζέλου για σύσκεψη των αρχηγών, όταν λάβει τη διερευνητική εντολή αύριο το πρωί. Άλλωστε, πρόσθεταν ότι η πρόταση του κ. Σαμαρά για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας είναι περίπου ίδια με την πρόταση του κ. Βενιζέλου.

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, έκαναν λόγο για «πρωτοφανή» και «δημοκρατικά και κοινοβουλευτικά αδιανόητη» θέση, ότι μια κοινοβουλευτική και εκλογική πλειοψηφία δεν έχει νομιμοποίηση να κάνει τίποτα γιατί θα έχει απέναντί της την αντίδραση μιας ισχυρής αντιπολίτευσης.

Στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, οι ίδιες πηγές «κλίμα θυμού λόγω της έκβασης του αποτελέσματος, απειλής και εκβιασμού», το οποίο τόνισαν ότι δεν είναι παραγωγικό ούτε για το εσωτερικό μέτωπο ούτε για τη διεθνή εικόνα της χώρας.

«Αν ήθελε να μας πει ότι δεν αντιλαμβάνεται την έννοια της εθνικής συνευθύνης ας έρθει να το πει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να καταγραφεί στα πρακτικά και να δημοσιοποιηθεί.

Υποστήριξαν δε ότι η πρώτη προτίμηση του λαού είναι κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, από εκεί και πέρα ωστόσο υπάρχουν και οι δεύτερες λύσεις που πρέπει όμως να εξεταστούν εφόσον δεν προχωρήσουν οι πρώτες.

Ακόμη, ανέφεραν ότι όλοι περιμένουν να δώσει τη λύση πάλι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχασε τα 4/5 της δύναμής του, άντεξε στην «πολιτική τυφλή» αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, ενώ όλοι οι άλλοι «κρύβονται πίσω του», ακόμα και η ΝΔ που «όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά», είναι «ultra μνημονιακή».

Εκτίμησαν επιπλέον ότι πολύ σύντομα το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ θα αντιστοιχηθεί προς τις προσδοκίες που έχει από αυτό ο κόσμος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία ή τουλάχιστον η θητεία της να φτάσει έως τις ευρωεκλογές.

Θέλουμε να αποφύγουμε θνησιγενείς λύσεις. Δεν γίνεται να μην υπάρχει επαρκής βαθμός σύμπραξης και της αντιπολίτευσης», συμπλήρωσαν, ενώ τόνισαν ότι «σαφώς θα υπάρξει μια κυβέρνηση, αυτό θέλουμε, θα δούμε ποια κυβέρνηση».

Τέλος, σημείωσαν ότι «δεν θα απαλλαγεί ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ από το βάρος της ευθύνης της συμμετοχής του στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης».