Σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή ακόμα ειδικότερα κυβέρνησης τεχνοκρατών με την συμβολική συμμετοχή κομμάτων κάνουν το γύρο των πολιτικών γραφείων, καθώς όλα τα στοιχεία από τις μυστικές δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά δείχνουν ότι παραμένει άλυτος ο γρίφος του σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο γρίφος γίνεται ακόμα δυσκολότερος στο σενάριο της «κυβέρνησης της αριστεράς» που επαγγέλλεται ο Α. Τσίπρας καθώς απαιτεί υψηλά ποσοστά όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΔΗΜΑΡ με δεδομένο ότι το ΚΚΕ έχει αποκλείσει την δική του συμμετοχή.

Πάντως με δεδομένο ότι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και τα ποσοστά που ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να έχουν μεγάλες διακυμάνσεις όλα τα σενάρια και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Η μεγάλη μάχη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι γίνεται στο λεκανοπέδιο με την ΝΔ να εμφανίζεται να έχει κλείσει όχι όμως καθοριστικά την ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχετικά βελτιωμένα εμφανίζονται και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.

Οι ηλικίες που φαίνεται να «επιστρέφουν» στα δύο πάλαι ποτέ μεγάλα κόμματα είναι οι ηλικίες από 45-50 και πάνω ενώ ισχυρή είναι η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στις νεότερες ηλικίες. Κι όλα αυτά ενώ τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι ιδιαίτερα σκληρά.

Οι δανειστές κραδαίνοντας την απειλή διακοπής της χρηματοδότησης απαιτούν σταθερή κυβέρνηση και μάλιστα κυβέρνηση με ορίζοντα τριετίας. Έτσι κι αλλιώς μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση θεωρείται καταστροφική με δεδομένη ήδη την παράλυση της κρατικής μηχανής, τα άδεια ταμεία και την ανασφάλεια που δημιουργεί στον τουρισμό η πολιτική ρευστότητα.