Στην επείγουσα ανάγκη για κυβερνητική σταθερότητα αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «είναι ανάγκη να επανέλθουμε στην ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας», καθώς και ότι «χρειάζεται πρωτίστως μία κυβέρνηση δυνατή».

Ο πρώην πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ανέφερε ότι το διακύβευμα των εκλογών 2012 είναι το αν η Ελλάδα θα μείνει ή δεν θα μείνει στην Ευρώπη, κάνοντας ένα σαφή διαχωρισμό μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.  Χαρακτήρισε δε γελοίο τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι το δίλημμα είναι «ΣΥΡΙΖΑ ή μνημόνιο».

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι «ήδη άρχισε να έχει διαφορετική γλώσσα προς τα μέσα και διαφορετική προς τα έξω», καθώς και ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές «βάζει νερό στο κρασί του».

«Πολύ λίγη σχέση με τον Α. Παπανδρέου»

Σχετικά με τη σύγκριση που γίνεται μεταξύ του Αλέξη Τρίπρα και του Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «πολύ λίγη σχέση έχει ο κ. Τσίπρας με τον Ανδρέα Παπανδρέου», επισημαίνοντας ότι ο τελευταίος ήταν το 1981 «ένας φτασμένος οικονομολόγος διεθνούς κύρους στην Αμερική και είχε παίξει ρόλο στα ελληνικά πολιτικά πράγματα από τη δεκαετία του ‘60, από την κυβέρνηση της Ενώσεως Κέντρου και στη συνέχεια στην κρίση του ’65 και είχε και δραστηριότητα, δεν συζητώ καλή ή κακή, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας», καθώς και ότι «ήταν έτοιμος να κυβερνήσει και πήρε το 48% του λαού». «Άλλο να έχεις 17% και να πάθεις παραλήρημα μεγαλείου και να δίνεις εντολές και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και στην Ευρώπη και άλλο να έχεις 48% και να σαρρώνεις…», είπε. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να σημειώσει ότι «έδωσε και αυτός τις υποσχέσεις του τις οποίες δεν ετήρησε».

Σχετικά με την επόμενη ημέρα των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε αν ο κ. Τσίπρας το εννοεί ότι θα φύγει, διότι δε μπορεί να κάνει κυβέρνηση», καθώς εκτίμησε ότι ο Φώτης Κουβέλης δεν θα συνεργαστεί. «Ο Φ. Κουβέλης είμαι βέβαιος ότι δεν θα πάει ποτέ με ένα κόμμα που έχει τουλάχιστον ερμαφρόδιτη στάση σε ό,τι αφορά την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη. Είναι γνήσιος Ευρωπαίος και αυτός και τα στελέχη του», σημείωσε.

«Η λύση είναι μία: να πάρει την πρωτιά η Νέα Δημοκρατία. Οπότε είναι πάρα πολύ άνετος ο σχηματισμός μίας κυβερνήσεως η οποία να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό από τα κόμματα τα φιλοευρωπαϊκά, τα αληθινά φιλοευρωπαϊκά, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην ουσία και τα οποία είναι γνωστό ποια είναι: είναι το ΠΑΣΟΚ εκτός από τη ΝΔ και είναι και το κόμμα του κ. Κουβέλη».

«Λείπει το κουράγιο στην πολιτική ηγεσία»

Επίσης, τόνισε ότι ο πολιτικός κόσμος έχει έλλειμμα αυτοπεποίθησης, αναφέροντας ότι δεν έκαναν απλώς λάθος όταν παρακαλούσαν και προωθούσαν τον Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει πόντους στην πολιτική αναμέτρηση, επιμένοντας να είναι ο Τσίπρας στην κυβέρνηση, έκαναν κάτι χειρότερο: έδειξαν δειλία, έδειξαν ανεπάρκεια.

«Λείπει το κουράγιο στην πολιτική ηγεσία σήμερα, πρέπει να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και από κει και πέρα η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απόλυτα εφικτή», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που θα πρέπει να αναλάβει τα ηνία, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για έναν τύπο κυβέρνησης Παπαδήμου ή Μόντι, χωρίς τις αδυναμίες της πρώτης κυβέρνησης Παπαδήμου, που να έχει και πολιτικούς και τεχνοκράτες, ό,τι καλύτερο έχει η Ελλάδα. «Να βρούμε τον καταλληλότερο άνθρωπο για να κάνει τη διαπραγμάτευση για λογασμό όλων των Ελλήνων με την Ευρώπη και να διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ευρώ», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ παράδοση να γίνεται αρχηγός συμμαχικής κυβερνήσεως αρχηγός ενός κόμματος».

«Ο πολιτικός κόσμος δεν είπε ποτέ την αλήθεια»

Χαρακτηριστική ήταν επίσης η φράση του κ. Μητσοτάκη ότι «ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα δεν είπε ποτέ την αλήθεια στο λαό και δεν τη λέει ακόμα και σήμερα. Την πλήρη αλήθεια, τη γυμνή αλήθεια», εξηγώντας ότι «ζήσαμε τριάντα χρόνια με μια μικρή ανάπαυλα των τριών ετών που κυβέρνησε τότε η ΝΔ με εμένα προωθυπουργό  και ήρθε η ώρα της αληθείας, ήρθε η ώρα που δε μας πληρώνουν πλέον δανεικά για να ζήσουμε πάνω από τις δυνάμεις μας. Ήρθε η ώρα που πρέπει κατεβάσεις το βιωτικό επίπεδο. Το να κατεβάσεις το βιωτικό επίπεδο είναι ένα εγχείρημα που πρώτη φορά διεθνώς επιχειρείται και είναι σίγουρα πολύ δύσκολο και επώδυνο».

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «πράγματι έγιναν λάθη στο μνημόνιο αλλά τα λάθη αυτά δεν οφείλονται σε μεγαλύτερο ποσοστό στους ξένους, οφείλονται περισσότερο σε δικές μας αδυναμίες. Που επαναφέραμε τη δημοσιονομική ισοροπία με μέτρα που έπλητταν οριζοντίως μεγάλες τάξεις, συνταξιούχους και μισθωτούς».

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι και τον ρώτησε και το θεωρεί σωστό. «Στην ηλικία που βρίσκομαι και με τα προσωπικά προβλήματα που είχα πρόσφατα θα ήταν λογικό να είμαι απομακρυσμένος και ουδέτερος. Μπήκα στη μάχη στην πρώτη γραμμή διότι βλέπω ότι υπάρχει κίνδυνος για τον τόπο. Αυτή την ώρα προέχει παντός άλλου να σωθεί η Ελλάς. Πρέπει να έχουμε κυβέρνηση, δεν πρέπει να έχουμε ακυβερνησία και πρέπει η ΝΔ να βγει το πρώτο κόμμα»

«Με τη φωτιά δεν παίζει κανείς»

Σχετικά με το εμφυλιακό κλίμα που κατά ορισμένους διαμορφώνεται, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «είμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη φάση διότι νομιμοποιήσαμε τη βία, καταργήσαμε το νόμο της Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα η βία φέρνει τη βία».

Ίσα με πότε θα αντέχει ο άλλος να τον σφάζει στο σπίτι του μέσα ο οιοσδήποτε κακοποιός, ίσα με πότε θα αντέχει τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων το φιλήσυχο κομμάτι. Οι κουκουλοφόροι «που αλληθωρίζουν προς αυτούς ή τους συμπαθούν κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί δημιούργησαν τη Χρυσή Αυγή. Δεν θα υπήρχε Χρυσή Αυγή χωρίς αυτούς», προσθέτοντας ότι επί των ημερών του ελληνική άκρα δεξιά δεν υπήρχε και δεν υπήρχαν οι συνθήκες να δημιουργηθεί. «Το μονοπώλιο της βίας το έχει μόνο το κράτος και η Δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί. Και όταν η Δημοκρατία αμύνεται, μη φοβάστε. Μπορεί να έχουμε δυσκολίες, δεν έχουμε όμως εμφύλιο πόλεμο».

«Αφορμές εμφυλίου πολέμου δεν υπάρχουν σήμερα, αιτίες που τον δημιούργησαν στο παρελθόν δεν υπάρχουν σήμερα, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Με τη φωτιά δεν παίζει κανείς. Η τυφλή βία πρέπει να αποκρουστεί. Δε μπορεί οι μισοί να ασκούν βία και να υπάρχει πολιτική δήθεν δικαιολογία και οι άλλοι μισοί να την ανέχονται», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ακόμα: «Ο κ. Τσίπρας είναι συμπαθής νέος. Στα πούπουλα γεννήθηκε, στα πούπουλα ανατράφηκε.  Έζησε την καλύτερη εποχή της Ελλάδος, την καλή Δημοκρατία μετά τη μεταπολίτευση. Τι ξέρει αυτός από θυσίες, από αίμα, από αγωνία, από όσα υπέφερε ο ελληνικός λαός. Παίζουν καμιά φορά με την τύχη του τόπου κι αυτό δεν επιτρέπεται.  Δεν επιτρέπεται ούτε να γίνεται βία από την πλευρά της αριστεράς ούτε αντιβία από την πλευρά της δεξιάς. Αλλιώς οδεύουμε ολοταχώς προς τον εμφύλιο πόλεμο».