Έτοιμη για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη κατάρρευση της ευρωζώνης, δηλώνει η βρετανική τράπεζα, Lloyds, καθώς ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες για απεμπλοκή της από τις χώρες της ζώνης του ευρώ.

Όπως επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Sunday Telegraph ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Richard Ward, το σχέδιο απεμπλοκής της από την ευρωζώνη ολοκληρώθηκε, ενώ η τράπεζα έχει ετοιμαστεί και για την επιστροφή των χωρών σε διαφορετικά νομίσματα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν προσπάθειες για πλήρη απεμπλοκή, ο Ward αποκάλυψε ότι πιθανή κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος θα προκαλούσε διαγραφές αξιών ύψους 58,9 δισ. στερλινών.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι περίπου 18% του ακαθάριστου ενεργητικού της Lloyds βρίσκεται στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και την Ισπανία, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε εργασίες και στην Πολωνία.

«Ανησυχώ για την Ευρώπη», ανέφερε ο Ward προσθέτοντας ότι «θα πρέπει οι κινήσεις να είναι πολύ προσεκτικές στην περιοχή καθώς πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα για το μέλλον του ευρώ. Δεν εκτιμώ ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της ευρωζώνης, αλλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο».

Όπως είπε «έχουμε καταρτίσει σχέδιο για την επιστροφή στην πολυνομισματική Ευρώπη και θα είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή. Αυτό θα γίνει σε περίπτωση που η Ελλάδα αρνηθεί να λάβει περαιτέρω μέτρα για τη συνέχιση της βοήθειας της από την Ευρώπη.

Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Γερμανία δεν θα «ρίξει άλλα χρήματα στην άβυσσο» σε περίπτωση που ένα αντιμνημονιακό κόμμα στην Ελλάδα αρνηθεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.