Στην εκλογική «μάχη» μπαίνουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Με σύνθημα «Σκέψου καθαρά», 332 υποψήφιους -εξαιρουμένου του ψηφοδελτίου επικρατείας- σε όλη τη χώρα, 10% περισσότερους σε σχέση με τις εκλογές του 2009, εκ των οποίων το 60% είναι νέο αίμα στην πολιτική και το 35% γυναίκες.

Την παρουσίαση των ψηφοδελτίων αλλά κυρίως τις πολιτικές θέσεις των Οικολόγων έκαναν η Ιωάννα Κοντούλη, επικεφαλής του εκλογικού αγώνα, υποψήφια στη Β΄ Αθηνών και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας υπό τον συντονισμό του Χρήστου Μάτη, δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης.

«Χωρίς θεατρινισμούς και υποκρισίες ανακοινώνουμε σήμερα τα ψηφοδέλτιά μας που απαρτίζονται από πρόθυμους, ανιδιοτελείς ανθρώπους που πιστεύουν στην πράσινη φωνή και θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους για μία καλύτερη ζωή όλων» δήλωσε η Ιωάννα Κοντούλη, επισημαίνοντας ότι σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή, προκειμένου να μπει φρένο στην καταστροφική πορεία του τόπου ώστε να μην επιτραπεί σε αυτούς που κατέστρεψαν τη χώρα να συνεχίσουν το έργο τους με την πολιτική τους.

«Η ψήφος πρέπει να έχει στόχο: καμία αυτοδυναμία και καμία δυνατότητα συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων» πρόσθεσε η Ιωάννα Κοντούλη καλώντας τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν με γνώμονα του ποιος έχει προτάσεις που θα τους πάνε μακριά από αυτό που τους κατέστρεψε».

«Εμείς έχουμε προτάσεις για όλα τα θέματα» είπε, τονίζοντας ότι σήμερα χρειάζονται νέα μυαλά, φρέσκες ιδέες και όχι σκουριασμένα εργαλεία.

«Σήμερα θέλουμε να είμαστε το κόμμα όσων δεν έκτισαν αυθαίρετα, όσων δεν έκλεψαν την εφορία, αυτών που ψάχνουν δουλειά, και των γενεών που είναι αυτονόητο ότι δεν χρωστάνε» είπε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος αναφέροντας ότι οι Οικολόγοι λένε όχι στην κρατικοδίαιτη ανάπτυξη ή στην θύελλα ιδιωτικοποιήσεων και τάσσονται υπέρ του αναπροσανατολισμού της οικονομίας σε κατευθύνσεις φιλικές με το περιβάλλον που φέρουν στην επιφάνεια τον εγκαταλειμμένο φυσικό πλούτο χωρίς να κλείνουν δρόμους για το μέλλον και θέτουν ως προτεραιότητα την αναζωογόνηση της υπαίθρου, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και την προάσπιση των συλλογικών αγαθών.

«Υπάρχει» πρόσθεσε «μία πορεία με αυτόματο πιλότο που μας πάει στη Λατινική Αμερική του ’70. Στην ίδια μας πάει και το απλό “όχι” χωρίς αντιπροτάσεις», ενώ κατήγγειλε τα κόμματα για υπέρογκα οικονομικά προνόμια που προκαλούν το κοινό αίσθημα αλλά και την δημιουργία νέων προνομίων υπέρ των εχόντων, όπως η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων και των μερισμάτων που έχει ήδη συμφωνηθεί.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν, όπως είπε, ολοκληρωμένο κοινωνικό κράτος, αποδοτική διοίκηση, ισότιμη πρόσβαση στην απασχόληση και παροχή κοινωνικών αγαθών καθώς επίσης και μείωση της φορολογίας της εργασίας ως αντιστάθμισμα της μισθολογικής απώλειας.

«Υπάρχει οργή δικαιολογημένη», κατέληξε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος «γιατί έχει σπάσει όλο το κοινωνικό συμβόλαιο των τελευταίων δεκαετιών και κανείς δεν προτείνει τίποτα στη θέση του. Εμείς προτείνουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο- όχι αποκλειστικά πράσινο- βασισμένο στη συνεργασία, στα συλλογικά αγαθά και την ποιότητα ζωής ως δικαίωμα για όλους.