Η αστυνομία και τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν σήμερα ότι το περασμένο Σάββατο εκλάπησαν 20 έργα τέχνης των Πικάσο, Μποτέρο και Τσιλίντα αξίας περίπου 5 εκατ.

Τα έργα που ανήκαν σε διάφορες γκαλερί τέχνης της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης και είχαν παρουσιαστεί σε μια έκθεση στη Γερμανία, εκλάπησαν από ένα φορτηγό στη Χετάφε, προάστιο της Μαδρίτης, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε μία αποθήκη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, ένα σχέδιο του Πικάσο, καθώς και έργα του κολομβιανού ζωγράφου και γλύπτη Φερνάντο Μποτέρο, του ισπανού γλύπτη Εντουάρντο Τσιλίντα, και του ζωγράφου Αντόνιο Σάουρα είναι ανάμεσα στα κλεμμένα έργα. Η συνολική αξία των έργων θα μπορούσε να φθάνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ, γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ορισμένα από τα κλεμμένα έργα δεν ήταν ασφαλισμένα.

Το φορτηγό, που βρέθηκε άδειο την Τρίτη, είχε κλαπεί στη διάρκεια της ημέρας από τρεις κουκουλοφόρους που έσπασαν την πόρτα της αποθήκης, καταγράφηκαν από κάμερα ασφαλείας, δεν μπορούν όμως να αναγνωριστούν.

Το φορτηγό είχε μόλις φτάσει από τη Γερμανία, όπου τα έργα παρουσιάστηκαν σε έκθεση στην Κολωνία και ήταν σταθμευμένο σε μία αποθήκη μιας εταιρείας που ειδικεύεται σε αυτού του είδους τις μεταφορές.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες της ληστείας, λέγοντας μόνο ότι η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη για τον εντοπισμό των δραστών.

Τα έργα ανήκουν στην Γκαλερί Χουάν Γκρις της Μαδρίτης, η οποία είχε δανείσει ένα γλυπτό του Τσιλάντα, με τίτλο «oxido», αξίας 200.000 ευρώ σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της Νταβίντ Φερντάντεζ Μπράσο.


Το γλυπτό του Τσιλάντα Oxido