Το Περού καταχώρησε ως εθνική κληρονομιά του και πρόκειται να μετατρέψει σε μουσείο, το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Νομπελίστας συγγραφέας, Μάριο Βάργκας Λιόσα, στην πόλη Αρεκίπα, με σκοπό με εκμεταλλευθεί το όνομα και τη ζωή του συγγραφέα για την προσέλκυση τουριστών.

«Φαντάζομαι το σπίτι που μετατρέπεται σε μία ιστορική τοποθεσία, σε ένα νέο χώρο τον οποίο μπορούν να επισκεφθούν οι τουρίστες, ως κάτι που παράγει εισοδήματα για την πόλη», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Χουάν Οσίο, υπογράφοντας τη συμφωνία για να καταχωρηθεί ως εθνική κληρονομιά το σπίτι όπου γεννήθηκε ο συγγραφέας, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας εφέτος. Η Αρεκίπα βρίσκεται περίπου 1000 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λίμα.

Το σπίτι είναι ένα τυπικό αρχιτεκτόνημα των αρχών του 20ου αιώνα, δεν κατοικείται εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά είναι σε καλή κατάσταση «χάρη στους διαδοχικούς ιδιοκτήτες που το συντήρησαν», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού. Η κατοικία θα μετατραπεί σε μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του συγγραφέα, ο οποίος γεννήθηκε το 1936 και στην Αρεκίπα έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωή του.

Ο υπουργός Πολιτισμού του Περού δήλωσε εντυπωσιασμένος διαπιστώνοντας σε πρόσφατο ταξίδι του στη Ρωσία πόσο σημαντικός πόλος έλξης για τους ξένους επισκέπτες είναι τα σπίτια των μεγάλων Ρώσων συγγραφέων, Λέον Τολστόι και Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.