Στην αναζήτηση κατάλληλης θέσης για τη μεταφορά του αγάλματος του Κένταυρου Χείρωνα που τοποθετήθηκε κατά μήκος του δρόμου Αγριάς – Λεχωνίων, στη διασταύρωση προς Σουτραλί, αναζητεί ο Δήμος Βόλου, καθώς η τοποθέτησή του έχει κριθεί αυθαίρετη από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και η οποία μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου προχώρησε στην επιβολή προστίμου για την αυθαίρετη τοποθέτησή του από το Δήμο, καθώς και στην επιβολή προστίμου διατήρησης αυθαιρέτου.

Το άγαλμα που απεικονίζει το ανθρωπόμορφο πλάσμα της ελληνικής μυθολογίας και αποτέλεσε δωρεά Γάλλου γλύπτη στο Δήμο, εγκαταστάθηκε χωρίς τις απαιτούμενες από το νόμο άδειες.

Η παρέμβαση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχίας είχε προκληθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου όταν δέχθηκε καταγγελία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας σχετικά με το άγαλμα, ο οποίος το χαρακτήριζε ανεπίτρεπτο αισθητικά σε σχέση με το μύθο και θέτοντας ερωτήματα για το εάν είχαν εξασφαλιστεί από το Δήμο οι απαιτούμενες εγκρίσεις.

Η καταγγελία κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, η οποία με τη σειρά της απάντησε ότι με βάση το αρχείο δεν έχει υποβληθεί κανένας φάκελος από τον Δήμο Αγριάς ώστε να υπάρξει γνωμοδότηση από την επιτροπή, ενώ το έγγραφο απεστάλη και προς την Διεύθυνση Πολεοδομίας της ΝΑΜ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΠΑΕ Δημ. Βασιλειάδη, ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός αναφέρει ότι σε κοινόχρηστους χώρους όταν γίνονται κατασκευές, όπως αγάλματα, μνημεία, περίπτερα κ.λ.π., πρέπει να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και να υπάρχει γνωμοδότηση της ΕΠΑΕ.

Στο Δήμο Βόλου υποστηρίζουν ότι το έργο είναι δημιούργημα του Γάλλου εικαστικού Υβ Λεκάτ, που είναι γνωστός για μία σειρά από συνθέσεις του που εκτίθενται σε πολλούς δημοσίους χώρους της Γαλλίας όπως και σε πρώην αποικίες της Γαλλίας.

Το άγαλμα έγινε δωρεά στον πρώην Δήμο Αγριάς και όπως υποστηρίζουν στο Δήμο Βόλου τα έξοδα για τη μεταφορά του και την εγκατάστασή του που είναι πέντε τόνοι επιβάρυναν το Δήμο Αγριάς και τον δωρητή.

Για την αισθητική του αγάλματος ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Νίκος Μόσχος υποστηρίζει ότι πολύ συχνά η Τέχνη διχάζει ειδικούς και μη.

Το θέμα του αγάλματος στην Αγριά θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στην Επιτροπή Αυθαιρέτων του Δήμου Βόλου, ενώ για την απόφαση του Δήμου Βόλου αν θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα για τη μη πληρωμή του προστίμου που επέβαλε η πρώην ΝΑΜ το θέμα θα εισαχθεί στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου για τη λήψη της σχετικής απόφασης.

Πηγή: taxydromos