Με την εφαρμογή από τις αρχές του 2013 της 3ης πανευρωπαϊκής οδηγίας για τα διπλώματα οδήγησης, τα κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν τα 16 χρόνια ως ηλικία για δίπλωμα μοτοποδηλάτου (ΑΜ).

Ωστόσο παρέχεται και η δυνατότητα να καθορίσουν διαφορετικά όρια ηλικίας, με ελάχιστη τα 14 και μέγιστη τα 18 για το ίδιο δίπλωμα.

Στην Γερμανία ορίστηκε μεν το γενικό όριο στα 16 έτη, όμως τρία κρατίδια (η Κάτω Σαξονία, η Σαξονία-Ανχαλτ και η Θουριγγία) επέλεξαν να εφαρμόσουν πιλοτικά ένα πρόγραμμα για χορήγηση του συγκεκριμένου διπλώματος (ΑΜ) από τα 15 έτη.

Το πρόγραμμα είχε σαν αποτέλεσμα την εντυπωσιακή αύξηση αιτήσεων για δίπλωμα, πράγμα που οδήγησε τον υπουργό Μεταφορών της Κάτω Σαξονίας Sven Morlok να διακηρύξει ότι το «δίπλωμα στα 15 πέτυχε τον στόχο του».

Από την έναρξη της εφαρμογής του το Μάιο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της DEKRA, οι αιτήσεις για δίπλωμα έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά. Σε σχέση με το 2012, φέτος ο αριθμός των εξετάσεων στην Κάτω Σαξονία αυξήθηκε κατά 198%, στην Σαξονία-Ανχαλτ κατά 205% και στην Θουριγγία κατά 288%.

Η Ένωση Γερμανών Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών συνέβαλε στην επιτυχία αυτή με την παροχή εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε συνεργασία με τα υπουργεία Μεταφορών και το Σύνδεσμο Εκπαιδευτών της Κάτω Σαξονίας.

Με αυτόν τον τρόπο οι 15χρονοι που κυκλοφορούν στους δρόμους με μοτοποδήλατα έχουν δεχτεί εκπαίδευση, δεν παρανομούν (οδηγώντας ήδη ενώ «περιμένουν» να συμπληρώσουν τα 16 τους χρόνια) και φυσικά είναι ασφαλισμένοι.