Η Red Bull δεν κάθεται ποτέ ήσυχη στα αυγά της, παρά αναζητεί διαρκώς νέους τρόπους για να διευρύνει τα όρια των αγαπημένων της «extreme sports». Αποτέλεσμα της μανίας της αυτής είναι και το καινούργιο της «παιχνίδι», το οποίο ονόμασε«Straight Rhythm». Αυτή είναι η ρομαντική εκδοχή για το πώς γεννήθηκε το νέο αυτό extreme sport.

Φανταστείτε μια πίστα Supercross, με τη διαδρομή των μοτοσυκλετών ένα κουβάρι. Τι συμβαίνει αν αφαιρέσουμε τις… ενοχλητικές στροφές, ξετυλίξουμε το κουβάρι και το τεντώσουμε σε μια ευθεία γραμμή; Μένουν τα άλματα και τα «σαμάρια». Ή μια χωμάτινη ευθεία dragster με έντονο ανάγλυφο στην διαδρομή της.

Αυτή ήταν η βασική αλληλουχία σκέψεων που οδήγησε στην «εφεύρεση» του Straight Rythm.

Η τελική βερσιόν είναι μια ευθεία 800 μέτρων (μισό μίλι), ολόισια σαν γραμμένη με χάρακα, πάνω στην οποία μετά από δημιουργικό terraforming έχουν χτιστεί κάθε είδους λακκούβες, whoop de doos, μονά – διπλά και τριπλά άλματα, μονά και διπλά «τραπέζια».

Πρόκειται για τα ίδια εμπόδια που συναντάμε σε μία πίστα Supercross, σχεδιασμένα ακριβώς για να δοκιμάζουν τα όρια της αντοχής, του ταλέντου και της οδηγικής ικανότητας των αναβατών-ακροβατών. H διάρκεια κάθε αναμέτρησης είναι περίπου 40’’ και λόγω της ταχύτητας και της έντασης, το παρατεταμένο αυτό sprint γίνεται εξαιρετικά απαιτητικό σε φυσική κατάσταση των αθλητών.

Πάνω σε αυτήν την ξετυλιγμένη διαδρομή Supercross ξαμόλλησε η Red Bull, κάποιους από τους καλύτερους αναβάτες του είδους, «έτσι, για να δούμε τι θα συμβεί».

Με λίγα λόγια, για να δοκιμάσει αν η νέα της ιδέα προσφέρει θέαμα ή θα πάει για τα σκουπίδια. Τη δοκιμή αυτή την κατέγραψε σε βίντεο και την ανάρτησε στο χάος του διαδικτύου, για να μετρήσει αντιδράσεις.

Πιο απλά λοιπόν, το «Straight Rhythm» είναι ένας αγώνας dragster που εξελίσσεται σε μια διαδρομή Supercross. Μια νέα μορφή μηχανοκίνητου συναγωνισμού που προσφέρει σύντομες και συναρπαστικές κόντρες και που στην κατάλληλη μορφή θα μπορούσε να γεμίσει τα στάδια με θεατές. Θεατές πρόθυμους να πληρώσουν.

Παρόμοια πορεία είχε το Supercross που πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του ’70 και γνώρισε τρομερή ανάπτυξη, καθώς λατρεύτηκε από εκατομμύρια θεατών, πρώτα στις ΗΠΑ και μετά σε όλον τον κόσμο. Σε σημείο που πλέον να θεωρείται ο βασιλιάς των εναλλακτικών σπορ. Σήμερα στις ΗΠΑ τουλάχιστον, είναι το πιο δημοφιλές σπορ με μοτοσυκλέτα.

Η Red Bull έχει σημαντική παρουσία, χορηγώντας συγκεκριμένες ομάδες και αναβάτες, όμως από το 2008 και μετά χορηγός τίτλου στο Supercross έχει αναλάβει η μεγάλη ανταγωνίστρια, η Monster.

Και εδώ εμφανίζεται μια πιο πραγματική και λιγότερο ρομαντική γενεσιουργός αιτία του Straight Rythm. Δηλαδή το μερίδιο αγοράς. Στις ΗΠΑ οι Red Bull και η Monster είναι οι δύο γίγαντες των ενεργειακών ποτών, με μερίδια 40,3% και 35,6% αντίστοιχα. Δηλαδή και οι δύο μαζί ελέγχουν το 76% της αγοράς. Μακράν 3η ακολουθεί η Rockstar.

Όμως τον τελευταίο χρόνο η Red Bull αναπτύχθηκε με ρυθμό 19,8% ενώ η Monster με 27%. Η αυστριακή εταιρεία νιώθει καυτή στο σβέρκο της την ανάσα του διεκδικητή. Η πίεση πάντα γεννά νέες ιδέες. Και μία από αυτές είναι το Straight Rythm!

Θα είναι αυτή η απάντηση στο Monster Supercross; Δεν αποκλείεται. Μια διαδρομή Straight Rythm κατασκευάζεται ευκολότερα και οικονομικότερα από ό,τι μια Supercross. Αυτό πιθανώς θα έχει ευνοϊκό αντίκτυπο και στο εισιτήριο, μία από τις βασικές αιτίες που το Supercross, με μέση τιμή εισιτηρίου τα 20 δολάρια, έχει τόσο μεγάλη πελατειακή βάση.

Αν το Straight Rythm προσφέρει το ίδιο ή φθηνότερο εισιτήριο, τότε θα πληροί μία βασική προϋπόθεση για να το λατρέψει ο κόσμος, πέρα φυσικά από το φοβερό θέαμα.

Θα έχουμε σύντομα λοιπόν και παγκόσμιο πρωτάθλημα Straight Rythm; Σίγουρα όχι το 2014, αν και πιστεύουμε ότι η Red Bull θα το δοκιμάσει μέσα σε όλη τη χρονιά σε κάθε είδους κοινό και μετά θα αποφασίσει. Μην παραξενευτείτε λοιπόν αν δείτε κόντρες Straight Rythm στα Χ-Games του ερχόμενου καλοκαιριού…

Δείτε στα βίντεο τις πρώτες «κόντρες» του Straight Rythm με εκπληκτικές εναέριες λήψεις…