Κάπως, κάποιος πρέπει να ξεματιάσει το ιαπωνικό Grand Prix, για να διώξει τη γρουσουζιά που το κατατρέχει εδώ και λίγα χρόνια. Όλα άρχισαν το 2010, όταν ο αγώνας που ήταν σχεδιασμένος για τον Απρίλιο, μεταφέρθηκε τον Οκτώβριο.

Αιτία ήταν η έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου Εϊγιαφιαλαγεκούλ (Eyjafjallajökull) που σκέπασε την Ευρώπη με ένα πυκνό σύννεφο καπνού και έκλεισε για μέρες τα αεροδρόμια -οπότε κανείς δεν μπορούσε να πετάξει για Ιαπωνία.

Έπειτα το 2011 ο σεισμός των 9 Ρίχτερ στην επαρχία Tohoku (κατά τη διάρκεια του πρώτου αγώνα της σαιζόν στο Κατάρ) προκάλεσε ένα τρομακτικό τσουνάμι που κατέστρεψε τα ανατολικά παράλια της κεντρικής και βόρειας Ιαπωνίας –και μαζί τον παράκτιο πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi. Η διαρροή ραδιενέργειας που ακολούθησε ταλανίζει την περιοχή ως σήμερα και λόγω των συνεχιζόμενων διαρροών θα την ταλανίζει για δεκαετίες ακόμη.

Τώρα ο αγώνας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις ενός τυφώνα, του Φρανσίσκο. Και παρότι δεν έφερε θυελλώδεις ανέμους ή μουσώνες βροχοπτώσεων, έφερε κάτι χειρότερο: την Ομίχλη.

Λόγω αυτής, το νοσοκομειακό ελικόπτερο δεν πήρε άδεια από τις πτητικές αρχές της Ιαπωνίας να πετάξει και να φτάσει στην πίστα, παρότι ήταν σταθμευμένο μόλις μερικά λεπτά πιο μακριά.

Και χωρίς νοσοκομειακό ελικόπτερο, ο Mike Webb, έμπειρος Αλυτάρχης του αγώνα, αποφάσισε να μην διεξαχθούν δοκιμαστικά. Όπως εξήγησε, το νοσοκομείο των αγώνων βρίσκεται μια ώρα μακριά με αυτοκίνητο –απόσταση που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία αν κάποιος τραυματιζόταν σοβαρά στη διάρκεια των δοκιμαστικών.

Αν και το Σάββατο το πρωί δεν μπορεί να πετάξει το ελικόπτερο, η Γραμματεία έχει προβλέψει την αποσυναρμολόγησή του, μεταφορά του με φορτηγό στην πίστα και εκεί την επανασυναρμολόγησή του!

Έτσι όλες οι δοκιμαστικές περίοδοi της Παρασκευής αναβλήθηκαν αρχικά και στη συνέχεια ακυρώθηκαν. Συνέπεια αυτού είναι η αλλαγή του αγωνιστικού προγράμματος που θα πρέπει να στριμωχτεί σε δύο αντί των τριών ημερών.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου η Γραμματεία Αγώνα έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο πρόγραμμα που πιθανότατα θα ισχύσει, εφόσον οι προβλέψεις των μετεωρολόγων επαληθευτούν και το ελικόπτερο προσγειωθεί επιτέλους στην πίστα.

Το πρόγραμμα προβλέπει τη διεξαγωγή Ελεύθερων Δοκιμαστικών το πρωί του Σαββάτου, και των Χρονομετρημένων το απόγευμα. Οι κατηγορίες Moto3 και Moto2 θα έχουν στη διάθεσή τους 60 λεπτά για τα Ελεύθερα και η MotoGP 75 λεπτά σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες τους για τη σωστή ρύθμιση των μοτοσυκλετών.

Βέβαια ο χρόνος δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει την απώλεια των Ελ. Χρονομετρημένων 1, 2 και 3 που κανονικά διεξάγονται από την Παρασκευή το πρωί ως το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια.

Η μέρα θα είναι εξοντωτική για τους αναβάτες και τις ομάδες, που σε μικρό χρονικό διάστημα καλούνται να σετάρουν σωστά τις μοτοσυκλέτες τους και το απόγευμα να κυνηγήσουν την καλύτερη δυνατή θέση για την εκκίνηση.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι την Κυριακή το πρωί θα διεξαχθεί μια 40λεπτη περίοδος δοκιμαστικών για τις Moto2 και Moto3, ενώ τα MotoGP θα έχουν 50 λεπτά στη διάθεσή τους.

Οι περίοδοι αυτοί θα είναι ουσιαστικά τα warm-up, αλλά με διευρυμένα χρονικά όρια, για να προσφέρουν περισσότερο χρόνο προσαρμογής των μοτοσυκλετών. υπόλοιπο πρόγραμμα, δηλαδή το καθαρά αγωνιστικό, διατηρείται ως είχε σχεδιαστεί αρχικά, υπό κανονικές συνθήκες.

Οι λεπτομέρειες του νέου προγράμματος, σε ώρα Ιαπωνίας (+7 ώρες)

Σάββατο απόγευμα
Χρονομετρημένα Moto3: 12:40-13:40
Χρονομετρημένα MotoGP: 13:50-15:05
Χρονομετρημένα Moto2: 15:15-16:15

Κυριακή πρωί:
Ελεύθερα Δοκιμαστικά Moto3: 08:00-08:40
Ελεύθερα Δοκιμαστικά Moto2: 08:50-09:30
Ελεύθερα Δοκιμαστικά MotoGP: 09:40-10:30

Κυριακή απόγευμα:
Αγώνας Moto3: 11:00
Αγώνας Moto2: 12:20
Αγώνας MotoGP: 14:00

Στην Ιαπωνία αυτήν την εποχή και στο συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος το φως έρχεται γύρω στις 5:30 το πρωί και σκοτεινιάζει κατά τις 5:00μμ.

Τελευταία ενημέρωση
1. Σαν να μην έφτασε ο τυφώνας, αργά το βράδυ σημειώθηκε σεισμός 7,1 Ρίχτερ, ο οποίος ταρακούνησε τα πληρώματα υποστήριξης που διαμένουν στην περιοχή Mito, πλησιέστερα στην ακτή. Δεν υπήρξαν ζημιές, αλλά πολλοί ξενύχτησαν. Ο σεισμός είχε το επίκεντρό του 300 χλμ ανατολικά στον Ειρηνικό Ωκεανό, αρκετά κοντά όμως για να εκδοθεί δελτίο τσουνάμι που δεν αναμενόταν να ξεπεράσει σε ύψος το 1 μέτρο.

2. Τα Ελεύθερα Δοκιμαστικά Moto3 που ήταν σχεδιασμένα για τις 5:35 πμ. (ώρα Ελλάδας), αναβλήθηκαν λόγω της ομίχλης και πάλι…