Χθες, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013, ο μεγάλος Geoff Duke γιόρτασε τα γενέθλιά του, τα 90ά της ζωής του. Ο θρυλικός Βρετανός αναβάτης κυριάρχησε στην αγωνιστική σκηνή της δεκαετίας του ‘50, αποσπώντας έξι παγκόσμιους τίτλους στις κατηγορίες GP 350 και GP 500. Το 1951 με την Norton έκανε το «νταμπλ», ενώ τρεις τίτλους πήρε και με την ιταλική Gilera στη μεγάλη κατηγορία.

Ήταν από τους πρώτους χαρακτηριστικούς τύπους των αγώνων μοτοσυκλέτας, γοητεύοντας τον Τύπο και τους θεατές της εποχής όχι μόνον με τα οδηγικά του προσόντα, αλλά και την προσωπικότητά του.

Ο Duke θα γιορτάσει τα γενέθλια με την οικογένειά του στο σπίτι του, στο Isle of Man, όπου έκανε και το αγωνιστικό ντεμπούτο του το 1948, συμμετέχοντας στο Tourist Trophy.

Σήμερα στο Manx ο Duke θεωρείται κάτι σαν ημίθεος. Στην καριέρα του κέρδισε στον αγώνα ΤΤ έξι φορές (τρεις από αυτές στον Senior TT), ενώ κατέρριψε πολλές φορές και το ρεκόρ της φημισμένης «Ορεινής Διαδρομής», ένα κομμάτι της οποίας φέρει και το όνομά του.

Στα GP ο Duke κέρδισε τους 33 από τους 89 αγώνες όπου πήρε εκκίνηση (ποσοστό 37%!). Έκλεισε την καριέρα του το 1959 μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τους αγώνες αυτοκινήτων.

Με αφορμή την εντυπωσιακή επέτειο και μην ξεχνώντας ποτέ τους θαυμαστές του, ο Duke έστειλε το ακόλουθο μήνυμα μέσω του Τύπου:
«Γιορτάζοντας Μεγάλη Παρασκευή [κατά το ημερολόγιο των Καθολικών] τα ενεννηκοστά μου γενέθλια, θέλω να σάς ευχαριστήσω όλους για τα ευγενικά σας μηνύματα, τις ευχές και τα δώρα σας. Είναι πάντα χαρά μου να λαμβάνω την επιστολή ενός μοτοσυκλετιστή και νιώθω υπέροχα γνωρίζονας ότι υπάρχει τόσο κόσμος που θυμάται ακόμα με ζέση την εποχή που αγωνιζόμουν.»

«Δυστυχώς δεν είμαι πλέον σε θέση να απαντήσω σε όλα αυτά τα όμορφα μηνύματα που μου ζητούν ένα αυτόγραφο, αλλά θα ήθελα να ξέρετε ότι τα γράμματά σας έχουν πολύ μεγάλη σημασία για μένα. Εξακολουθώ να παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον το σπορ μας και να απολαμβάνω τη γνωριμία μας και τις συζητήσεις μας για τις παλιές καλές μέρες, στις διάφορες διοργανώσεις ανά τον κόσμο.»

«Παρότι δεν μπορώ πλέον να συμμετέχω τόσο συχνά σε αυτές, προσβλέπω με ανυπομονησία στην αγωνιστική σαιζόν του 2013 και ειδικότερα στο Isle of Man TT, το οποίο όπως πολλοί από εσάς θα γνωρίζουν, διεξάγεται πολύ κοντά στην κατοικία μου.»

«Απολαμβάνοντας αυτήν την ιδιαίτερη ημέρα με την οικογένειά μου, θα θυμηθούμε πάλι τις όμορφες στιγμές της καριέρας μου και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν σε αυτήν οι θαυμαστές μου. Σάς ευχαριστώ όλους».