Η επίσημη ανακοίνωση της ακύρωσης του GP Αργεντινής, ανάγκασε τη Dorna να αλλάξει για τρίτη φορά φέτος το αγωνιστικό ημερολόγιο του 2013. Οι κουμανταδόροι των MotoGP δηλώνουν πάντως ότι τώρα περιλαμβάνει τις οριστικές ημερομηνίες.

Το ιστορικό μοιάζει με τριμερές διπλωματικό kick boxing, και έχει επιγραμματικά ως εξής: Στις 20 Ιουνίου η ισπανική κυβέρνηση «συμβούλεψε» τους οδηγούς και ομάδες που σπονσοράρονται από την ισπανική Repsol να μην ταξιδέψουν στην Αργεντινή για λόγους ασφαλείας.

Η Αργεντινή θέλει να κρατικοποιήσει τις πετρελαιοπηγές της ισπανικής Repsol που βρίσκονται στο έδαφός της και αυτό έχει φέρει ισχυρούς τριγμούς στις σχέσεις των δύο χωρών. Οπότε η Ισπανία είπε να πονέσει την Αργεντινή με άλλο τρόπο… Χωρίς τη Repsol, δεν έχει ούτε Honda, οπότε δεν έχει ούτε αγώνα. Και έστησε έτσι την υπόθεση ώστε η ίδια να βγει σχεδόν λάδι, κάνοντας ωστόσο ολόκληρη ζημιά στην Αργεντινή.

Κατόπιν της οδηγίας από τη μία και της προθέσεως της Αργεντινής να φιλοξενήσει αγώνα MotoGP για το 2013 από την άλλη, η ημερομηνία για την διεξαγωγή του «2013 Gran Premio de la República Argentin» μπήκε μεν στο πρόγραμμα αλλά υπό τελική επιβεβαίωση όταν θα έπαυε να ισχύει η οδηγία.

Ως καταληκτική ημερομηνία για να παρθεί οριστική απόφαση για την σύνθεση του ημερολογίου αγώνων του 2013 είχε τεθεί από τη Dorna Sports η 18η Νοεμβρίου και αυτό ήταν γνωστό σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Κι εδώ αρχίζουν οι διπλωματικές τρίπλες. Στις 20 Νοεμβρίου (δύο ημέρες μετά την εκπνοή της διορίας) η ισπανική κυβέρνηση κοινοποίησε μέσω email που έστειλε στη Dorna ότι απέσυρε την επίμαχη ταξιδιωτική οδηγία. Έτσι δεν χρεώθηκε την αιτία της ακύρωσης μεν, όμως η διορία είχε παρέλθει. Με την καθυστέρηση αυτή, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Dorna, δεν ήταν πια εφικτό να συμπεριληφθεί ένας «νέος» όπως τον χαρακτήρισε, αγώνας MotoGP.

Παρόλα αυτά η Dorna Sports -καθώς οι τρίπλες συνεχίζονται- δήλωσε ότι θα συμπεριλάβει τον αγώνα Gran Premio de la República Argentina στο καλεντάρι του 2014 και εφεξής, μετά και την σχετική έγκριση και ομολογκάρισμα από την FIM της πίστας, κάτι που αναμένεται να γίνει ούτως ή άλλως εντός του πρώτου τρίμηνου του 2013.

Η ιστορία κλείνει με ολίγη ειρωνεία από τη Dorna Sports που εκτέθηκε ανακοινώνοντας ημερολόγια, προφανώς γιατί θα είχε διασφαλίσεις από την ισπανική κυβέρνηση για έγκαιρη άρση της οδηγίας – οπότε ήθελε πλέον να ρίξει λίγη χολή. Αναφέρει λοιπόν ότι «αναγνωρίζει τις προσπάθειες του οργανωτή του Gran Premio de la República Argentina ως προς την επιτυχημένη έκβαση και ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής της πίστας Termas de Rio Hondo, αλλά και της προώθησης του αγώνα».

Τσάμπα έτρεχες εν ολίγοις αλλά σου το αναγνωρίζουμε και το δηλώνουμε για να το ακούει η ισπανική κυβέρνηση που μας την έφερε σε όλους μαζί… Όπως κι αν έχει, στο νέο πρόγραμμα αγώνων περιέχονται δύο αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 16 Οκτωβρίου.

Ο αγώνας του Κατάρ μετακινήθηκε κατά μία εβδομάδα αργότερα και θα διεξαχθεί στις 7 Απριλίου. Δεύτερος αγώνας της χρονιάς είναι αυτός στη νέα πίστα του Τέξας, που μετακινείται στη θέση του εκλιπόντος αγώνα της Αργεντινής. Τελικά για το 2013 δεν προβλέπονται αγώνες σε Ινδία ή Ρωσία και οι συνολικά θα είναι και πάλι 18 για την επόμενη σαιζόν.

Ιδού πως έχει η τελική εκδοχή του αγωνιστικού ημερολογίου 2013…

7 Απριλίου Κατάρ Ντόχα*
21 Απριλίου ΗΠΑ Τέξας
05 Μαΐου Ισπανία Χερέθ
19 Μαΐου Γαλλία Λεμάν
2 Ιουνίου Ιταλία Μουτζέλο
16 Ιουνίου Ισπανία Βαρκελώνη
29 Ιουνίου Ολλανδία Ασσεν**
07 Ιουλίου Γερμανία Σάχσενρινγκ
21 Ιουλίου ΗΠΑ Λαγκούνα Σέκα***
18 Αυγούστου ΗΠΑ Ινδιανάπολη
25 Αυγούστου Τσεχία Μπρνο
01 Σεπτεμβρίου Βρετανία Σίλβερστον
15 Σεπτεμβρίου Σαν Μαρίνο Μάρκο Σιμοντσέλλι Μιζάνο
29 Σεπτεμβρίου Ισπανία Αραγωνία
13 Οκτωβρίου Μαλαισία Σεπάνγκ
20 Οκτωβρίου Αυστραλία Φίλιπ Αϊλαντ
27 Οκτωβρίου Ιαπωνία Μοτέγκι
10 Νοεμβρίου Ισπανία Βαλένθια

*Νυχτερινός αγώνας
** Ο αγώνας διεξάγεται Σάββατο
*** Αγωνίζονται μόνον τα MotoGP