Πάνε τέσσερις μήνες που μπήκε σε αναγκαστική διαχείριση η θρυλική γερμανική πίστα του Nürburgring. Τώρα προσφέρεται επίσημα προς πώληση, παρά τις πολλές διαμαρτυρίες, εκκλήσεις και καμπάνιες ενάντια στην προοπτική αυτή.

Τα χρέη του οργανισμού διαχείρισης που ανήκει στην τοπική κυβέρνηση είναι υπέρογκα, φτάνοντας τα 400 εκατ. ευρώ.

Η πώληση αφορά όλο το συγκρότημα, που περιλαμβάνει την κλειστή αρένα, το μουσείο, τη βόρεια διαδρομή (την περίφημη Norschleife) και το νεότευκτο roller coaster. Η τιμή έχει προσδιοριστεί στα 125 εκατ. ευρώ.

Ως εκκαθαριστής έχει οριστεί από το γερμανικό δημόσιο ο Jens Lieser, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε αρχικό ενδιαφέρον από 50 αγοραστές, οι οποίοι μετά τον σχετικό οικονομικό έλεγχο περιορίστηκαν σε ένα μονοψήφιο αριθμό μεταξύ 5 και 10.

Ο Lieser δεν ανέφερε ακόμη ονόματα, διαβεβαίωσε όμως ότι δεν πρόκειται για ολιγάρχες ή σεΐχηδες που θα μπορούσαν να μεταβάλλουν το χαρακτήρα της πίστας σε ιδιωτική. Ωστόσο ακόμη η κατάσταση είναι ρευστή και δεν είναι σίγουρο για παράδειγμα, ότι θα διατηρηθεί ο πολύ δημοφιλής θεσμός των track-days.

Δεν απειλείται πάντως μόνον το Nürburgring με κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση. Επίθεση από το κόμμα των Πέντε Αστέρων δέχεται αυτόν τον καιρό και η ιταλική πίστα της Ίμολα για τα οικονομικά της.

Το κόμμα του κωμικού Beppe Grillo έλαβε 25% των ψήφων στις πρόσφατες ιταλικές εκλογές, παρότι (ή ακριβώς επειδή…) η καμπάνια του είχε έντονο το στοιχείο της αντίθεσης στην καθεστηκυία τάξη.

Η τοπική οργάνωση του κινήματος θέλει να μεταβάλλει το πάρκινγ και τα πάντοκ της πίστας σε χώρους παρκαρίσματος λεωφορείων και αυτοκινήτων.

Αντιτίθεται επίσης στη λειτουργία του μουσείου της πίστας, το οποίο όπως δήλωσε «θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρον, αλλά μόνον αν είναι οικονομικά βιώσιμο και δεν επιβαρύνει τα δημοτικά ταμεία της πόλης για χάρη μερικών φωτογραφιών και κάποιων δικύκλων».

Έτσι κι αλλιώς, κατά τους ανθρώπους το κόμματος, «οι αγώνες και ο σαματάς των κινητήρων είναι άχρηστα πράγματα που λίγους ενδιαφέρουν».

Και εμείς που νομίζαμε πως ήταν μέρος της ιταλικής παράδοσης…