Πριν μόλις μία μέρα η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, με πηγή τους New York Times ή κατ’ άλλους το Πρακτορείο Reuters: η Kawasaki λέει, θα απέσυρε τις διαφημίσεις της από το ριάλιτι «The New Celebrity Apprentice», εάν ο 45ος πρόεδρος της υπερδύναμης παρέμενε ανάμεσα στους συντελεστές του.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Τραμπ εμφανίζεται ως executive producer του σόου, παρότι έχει παραχωρήσει από πέρυσι τον ρόλο του παρουσιαστή στον αυστριακό μέτοικο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, μποντυμπιλντερά, ηθοποιό και πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνια. Η θέση του executive producer είναι σχεδόν πάντα αμειβόμενη.

KAWASAKI1

Ο εκπρόσωπος της Kawasaki (Public Relations Manager) ονόματι Kevin Allen έκανε δηλώσεις στους NY Times για το ριάλιτι. Η απολογία του προέκυψε όταν μαθεύτηκε η συμμετοχή Τραμπ στο σόου, πιθανότατα από δημοσιεύματα στον ιστότοπο #grabyourwallet, οπότε πολλοί πελάτες και συνεργάτες της Kawasaki προέβησαν σε δυσμενή σχόλια.

Δήλωσε λοιπόν ο κύριος Allen: «Οι αντιδράσεις των πελατών μας αλλά και της καμπάνιας #grabyourwallet υπέπεσαν στην προσοχή των διευθυντικών στελεχών μας. Και εμείς όπως και πολλοί άλλοι Αμερικανοί πιστεύουμε πως θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στον πρόεδρο και τα μίντια».

Τι το ‘θελε; Ούτε 24 ώρες μετά ο κύριος Allen βρέθηκε χωρίς δουλειά. Αυτό γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση της Kawasaki, ποσταρισμένη στο Facebook: «Καθ’ όλη της διάρκεια της 50ετούς παρουσίας της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Kawasaki Motors Corp. U.S.A., οι θυγατρικές της και οι συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες παρέμειναν ουδέτερες σε σχέση με τα αμερικανικά πολιτικά πράγματα».

«Τα πρόσφατα δημοσιευθέντα σχόλια σχετιζόμενα με το “the New Celebrity Apprentice” και τον προσεχή πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αποδιδόμενα σε υπάλληλο της Kawasaki, αποτελούν παραποίηση των θέσεων της εταιρείας και ο εν λόγω υπάλληλος δεν εργάζεται πλέον στην εταιρείας μας».

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει τίποτα για την αξιοπιστία των ρεπορτάζ, δηλαδή για το αν αποσύρθηκαν οι διαφημίσεις από το σόου ή όχι. Όμως αποκαλύπτει πολλά για την πίεση που νιώθουν οι εταιρείες οι οποίες συνεργάζονται με «οντότητες» όπως ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το Variety, ένα χολιγουντιανό έντυπο που ειδικεύεται στη βιομηχανία του θεάματος, ίσως το όλο ζήτημα να είναι μια έξυπνη διαφημιστική κίνηση της Kawasaki για να κερδίσει επιπλέον χρόνο δημοσιότητας.

KAWASAKI3

Το Variety γράφει πως πιθανότατα η συνεργασία της Kawasaki με το σόου είχε λήξει πριν προκύψει το όλο επεισόδιο. Υπονοώντας πως ίσως το ζήτημα μεγαλοποιήθηκε από κάποιους που ξέρουν πολύ καλά της δουλειά τους, είτε αυτή είναι να δημιουργούν προβολή για την εταιρεία, είτε είναι να την προστατεύουν από τέτοιες δημόσιες «πατάτες». Μην ξεχνάμε ότι ο Τραμπ έχει απειλήσει σειρά βιομηχανιών με πρόσθετους δασμούς εισαγωγής αν δεν κατασκευάζουν στις ΗΠΑ τα προϊόντα που πουλούν.

Κι ακόμα ότι πάνω από τις ευρωπαϊκές μοτοσυκλέτες 50 – 500 κυβικών επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη δασμών 100%, ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές απαγορεύσεις εισαγωγής αμερικάνικων «σαβουροκρεάτων» στην ΕΕ.

Αναμένεται το θέμα να έχει και συνέχεια…

Θανάσης Χούντρας