Για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και τα προβλήματα στο ΕΣΥ μίλησε στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» πέρα από τον πρώην υπουργό Υγείας και γιατρό Νικήτα Κακλαμάνη και ο συνάδελφός του και πρώην ομόλογός του στον τομέα της υγείας Ανδρέας Ξανθός.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια τεράστια δυσκολία και για να μην ωραιοποιούμε τα πράγματα θα πρέπει να συνομολογήσουμε ότι είναι η κρισιμότερη στιγμή της πανδημίας αυτή την περίοδο» ανέφερε ο κ. Ξανθός, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε τεράστιο αριθμό κρουσμάτων σε καθημερινή βάση και μια μη διαχειρίσιμη πίεση στο ΕΣΥ αυτή τη στιγμή».

«Δεν είναι μόνο ο αριθμός των θανάτων σε καθημερινή βάση, ο οποίος επίσης είναι δυσβάσταχτος, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που το ΕΣΥ δεν μπορεί να τους φροντίσει ικανοποιητικώς. Όχι μόνο ασθενείς με Covid, αλλά και άλλα νοσήματα» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, τόσο στα μεγάλα, όσο και σε αρκετά της επαρχίας κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, ουσιαστικά το σύστημα υγείας έχει κατεβάσει ρολά, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πίεση και χρειάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης» ανέφερε ο κ. Ξανθός, τονίζοντας ότι τόσο τα ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα πρέπει να «σηκώσουν» ένα βάρος από τα περιστατικά Covid.

Διαφωνία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των εμβολιασμών

Για την υποχρεωτικότητα ή μη του εμβολιασμού, τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και τους τρόπους αύξησης των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 μίλησαν επίσης στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» οι πρώην υπουργοί Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης και Ανδρέας Ξανθός.

«Δεν έχω δει να γίνεται μια σοβαρή έρευνα που θα αποτυπώσει τα βαθύτερα αίτια που οδηγούν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, το 1/3 σχεδόν των ενηλίκων, να έχει αντίρρηση στον εμβολιασμό» ανέφερε ο κ. Ξανθός, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μια κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών που εκφράζεται με την άρνηση στον εμβολιασμό.

Όπως τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας, άλλες χώρες χρησιμοποίησαν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τους οικογενειακούς γιατρούς να παίξουν ενεργό ρόλο στον εμβολιασμό και να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα. «Στην Ελλάδα δεν ήταν διαφοροποιημένο και στοχευμένο το μήνυμα του εμβολιασμού» συμπλήρωσε ο Ανδρέας Ξανθός.

Από την πλευρά του ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι θα επιμένει στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, τονίζοντας ότι αυτές οι προτάσεις έχουν συγκεκριμένο πολιτικό κόστος.

«Τώρα πρέπει να ρίξουμε περισσότερο βάρος στους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί, να πάνε να κάνουν την τρίτη δόση, παρά στους αντιεμβολιαστές -που ένα κομμάτι τους δεν θα πάει καθόλου» συμπλήρωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ συμφώνησε με την πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη για να απαιτείται η τρίτη δόση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.