Ειδικοί μιλούν για «σοκαριστικά» επίπεδα βίας σε τηλεοπτικά παιδικά προγράμματα, ανάμεσα στο οποίο και το δημοφιλές Peppa Pig.

Μια νέα μελέτη που εξετάζει τη βία που εμφανίζεται σε σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων διαπίστωσε ότι προκλήθηκαν πάνω από οκτώ στιγμές πόνου και βίας σε μια επιλεγμένη σειρά ψυχαγωγικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε παιδιά, σύμφωνα με τον βρετανικό Independent.

Οι χαρακτήρες εμφανίστηκαν να δείχνουν συμπάθεια στα θύματα του πόνου σε μόλις τα μισά από τα περιστατικά, με έλλειψη ενσυναίσθησης να καταγράφεται σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Το 79% των στιγμών περιλάμβαναν βίαιο τραυματισμό και οι περισσότερες από αυτές προκλήθηκαν σε ανδρικούς χαρακτήρες.

Οι ψυχολόγοι που πραγματοποίησαν τη μελέτη στη Βρετανία και τον Καναδά περιέγραψαν τα ευρήματά τους ως «σοκαριστικά».

Ισχυρίστηκαν επίσης ότι τέτοιες εκπομπές και ταινίες, που περιλάμβαναν επίσης το Toy Story 3, θα μπορούσαν να δώσουν στα παιδιά μια παραμορφωμένη άποψη για τη βία.

Μεταξύ των 16 τίτλων στο μικροσκόπιο των ειδικών ήταν η ταινία του Disney Frozen, το Finding Dory και η κινούμενη σειρά The Octonauts.

Ένας από τους ερευνητές, ο Δρ Abbie Jordan του Πανεπιστημίου του Μπαθ, δήλωσε για τα ευρήματα: «Αυτά τα προγράμματα θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα δείχνοντας περισσότερη ενσυναίσθηση όταν οι χαρακτήρες βιώνουν πόνο».