Μια μίνι σειρά δυο επεισοδίων παραγωγής του Showtime με τίτλο «The Comey Rule» φέρνει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και ενδεχόμενα σκάνδαλα στις οθόνες.

Η συνολική διάρκεια της σειράς είναι τρεισήμισι ώρες (1 ώρα και 30 λεπτά το 1ο και 2 ώρες το 2ο) ενώ σεναριακά βασίζεται στο βιβλίο του James Comey, A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership. Ο Billy Ray (Captain Phillips, The Hunger Games) ανέλαβε τη μεταφορά του στις τηλεοπτικές οθόνες, όπως και τη σκηνοθεσία.

To cast της σειράς είναι πολύ «δυνατό», όπως ενημερώνει το lordoftheseries.gr καθώς διαθέτει ονόματα όπως του Jeff Daniels, της Holly Hunter και του Brendan Gleeson. Εκτός φυσικά από τις ερμηνείες των ηθοποιών, η σειρά περιλαμβάνει και στιγμιότυπα από πραγματικές συνεντεύξεις και αρχεία ειδήσεων που αναφέρονται στους πρωταγωνιστές.

Το σειρά εστιάζει στον επικεφαλής του FBI από το 2013 έως το 2017, James Comey (Jeff Daniels), στο πώς χειρίστηκε τις έρευνες στο ενδεχόμενο σκάνδαλο γύρω από το όνομα της υποψήφιας προέδρου των ΗΠΑ το 2016, Hillary Clinton, αλλά και στο πώς διαμορφώθηκε η σχέση του με τον νεοκλεγέντα πρόεδρο, Donald Trump (Brendan Gleeson).

James Comey και Donald Trump

Η σειρά στο πρώτο της κεφάλαιο παρουσιάζει τις προσπάθειες του FBI να ισορροπήσει ανάμεσα στο να κάνει τη δουλειά του, να εντοπίσει αυτούς που παρανομούν δηλαδή, αλλά και να μείνει μακριά από πολιτικές-άμεσες ή έμμεσες-παρεμβάσεις λίγο πριν τις εκλογές του 2016.

Ο James Comey, ένας άνθρωπος, όπως φαίνεται από τη σειρά, έντιμος, σεβαστός και εκτός πολιτικών κινήτρων, έχει μια «καυτή πατάτα» να διαχειριστεί. Ό’ τι και να κάνει όμως αυτός και το FBI, η κοινή γνώμη θα τους κατηγορήσει και θα τους στιγματίσει πως επηρέασαν τις εκλογές υπέρ του Trump.

James Comey και Barack Obama

Οι μπελάδες όμως δεν σταματάνε εκεί, καθώς από την εκλογή του Trump και μετά ξεκινάει μια πολύ πιεστική περίοδος για τον ίδιο τον Comey. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θέλοντας να προστατευθεί από το ντόρο που πάει να δημιουργηθεί από την πιθανή παρέμβαση της Ρωσίας στην εκλογή του, προσπαθεί με κάθε τρόπο να επέμβει στο έργο του FBI και του Comey.

Ο διευθυντής του FBΙ βρίσκει σύντομα τον εαυτό του απολυμένο από τον ίδιο τον Trump, με τη δικαιολογία πως δεν ήταν έντιμος απέναντι του, καθώς δεν διέκοψε τις έρευνες για τα εν δυνάμει σκάνδαλα στα οποία ήταν μπλεγμένο το όνομα του.

Ο James Comey απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα του τον Μάιο του 2017 και το ίδιο συνέβη (είτε με απόλυση είτε με παραίτηση) και με την ομάδα των συνεργατών του.

Το κομμάτι των ερμηνειών και δη αυτή του Gleeson, «σκεπάζει» τα πάντα καθώς ο τρόπος που αποτυπώνει τον Trump θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απίθανος.

Από την άλλη ο Jeff Daniels δίνει μια «στιβαρή» ερμηνεία, ενσαρκώνοντας έναν άνθρωπο σεβαστό σε όλους, που σου δίνει την εντύπωση πως ήταν πολύ άτυχος και δεν αντιμετωπίστηκε δίκαια. Σεναριακά δεν υπάρχουν υπέρμετρες δραματοποιήσεις των γεγονότων ενώ σκηνοθετικά τα δύο επεισόδια ήταν άρτια δομημένα, δίχως να σε κουράζουν. Αντιθέτως, καταφέρνουν να απορροφήσουν τον τηλεθεατή.