«Να διασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων δεοντολογίας των ΜΜΕ», καθώς και να προστατευθεί η ελληνική κοινωνία «από την προώθηση βίαιων ρατσιστικών και ξενοφοβικών πρακτικών», ζητά ο Αλέξης Χαρίτσης με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ), Αθανάσιο Κουτρομάνο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θίγει το ζήτημα της αναπαραγωγής περιστατικών «μίσους και βίας σε βάρος προσφύγων και μεταναστών από μερίδα των ΜΜΕ», με τρόπο «άκριτο και εντυπωσιοθηρικό», όπως τον χαρακτηρίζει.

Σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζητά από τον πρόεδρο του ΕΣΡ «να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας από το σύνολο των ΜΜΕ και να προστατευθεί η ελληνική κοινωνία από την προώθηση βίαιων και ακραίων ρατσιστικών και ξενοφοβικών πρακτικών».

Ο Αλέξης Χαρίτσης επικαλείται τόσο τον θεσμικό ρόλο του ΕΣΡ όσο και τη σχετική νομοθεσία που «ρητώς απαγορεύει την προβολή τέτοιων μηνυμάτων και χαρακτηρισμών, καθώς και μισαλλόδοξων θέσεων που θίγουν ευάλωτες ή ανίσχυρες πληθυσμιακές ομάδες».

«Η στάση αυτή μερίδας των ΜΜΕ, υπερβαίνοντας εμφανώς τις ανάγκες ενημέρωσης του κοινού, συμβάλλει στην αναπαραγωγή, τη διάδοση και τελικά την “κανονικοποίηση” του ξενοφοβικού και μισαλλόδοξου λόγου», τονίζει, για να σημειώσει ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συμβάλλει ακόμη και στην υποκίνηση διακρίσεων, βίας και ρατσιστικού μίσους, απειλώντας ευθέως την κοινωνική συνοχή».