Τα οικονομικά στοιχεία του Netflix προκαλούν ίλιγγο πια, καθώς το budget του καναλιού έχει ξεπεράσει ακόμα και παραδοσιακούς τηλεοπτικούς ογκόλιθους.

Το Netflix δαπάνησε το 2018 ακριβώς 12,4 δισ. δολάρια για το πρωτότυπο περιεχόμενό του και οι παράγοντες της αγοράς περιμένουν πως το ποσό θα ξεπεράσει φέτος τα 15 δισεκατομμύρια!

Τα 12,4 δισ. του 2018 ήταν μάλιστα κατά 35% πάνω από τα 8,9 δισ. δολάρια του 2017. Αναλυτές της Wall Street που μίλησαν στο περιοδικό «Variety» περιμένουν για φέτος αύξηση στο 25%, στέλνοντας το συνολικό πόσο λίγο πάνω από τα 15 δισ. δολάρια.

Το ίδιο το Netflix δήλωσε πρόσφατα πως θα συνεχίσει να ξοδεύει σαν τρελό και περιμένει ξανά έλλειμμα 3 δισ. δολαρίων στα ταμειακά του διαθέσιμα (όπως και το 2018), στρεφόμενο για άλλη μια φορά στις αγορές ώστε να χρηματοδοτήσει το τρελό γαϊτανάκι του budget του.

Το κανάλι έκλεισε άλλωστε το 2018 με χρέος 10,4 δισεκατομμυρίων, πολύ πάνω από τα 6,5 δισ. δολάρια του 2017. Πότε θα βγάλει όμως το πόδι από το γκάζι για τις δικές του παραγωγές; Οι αναλυτές το τοποθετούν αυτό στα χρόνια που θα έρθουν, περιμένοντας πως το Netflix θα αγγίζει ταβάνι στις σπατάλες του το 2020, με προϋπολογισμό στα 17,8 δισ.

Δεν είναι βέβαια μόνο όσα ξοδεύει για τις δικές του παραγωγές, αλλά και για τη διαφήμισή του, έναν τομέα που τα δίνει κυριολεκτικά όλα. Τα προωθητικά του έξοδα αυξήθηκαν χαρακτηριστικά κατά 65% το 2018, αγγίζοντας τα 2,37 δισ. δολάρια. Οι παράγοντες της αγοράς περιμένουν αύξηση, αν και λιγότερο τρομακτική, το 2019 κατά 22%, στα 2,9 δισεκατομμύρια.

Και ο λόγος που το κάνει αυτό είναι για να πάρει κεφάλι στον λυσσαλέο ανταγωνισμό που είναι κυριολεκτικά στη στροφή, καθώς οι γίγαντες Disney, WarnerMedia και NBC Universal καταφτάνουν πιο πεινασμένοι από ποτέ.

Το ίδιο το Netflix κρατά πάντως για την ώρα κλειστά τα χαρτιά του για το budget του στην τρέχουσα χρήση…