Τέσσερα κορυφαία ονόματα στο χώρο της γαστρονομίας αναλαμβάνουν να επιλέξουν τον «Top Chef» της Ελλάδας αυτό το φθινόπωρο στον ΑΝΤ1.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο Χριστόφορος Πέσκιας, ο Απόστολος Τραστέλης και ο Ερβέ Προνζάτο είναι οι τέσσερις κριτές που θα αξιολογήσουν τις επιδόσεις των 12 διαγωνιζόμενων σεφ στο διάσημο show που κάνει σύντομα πρεμιέρα και στην ελληνική τηλεόραση. Ας τους γνωρίσουμε:

Ηλίας Μαμαλάκης

Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε οικονομικά, ασχολήθηκε με τις πωλήσεις, αλλά όλο και τρύπωνε στην κουζίνα για να μαγειρέψει για ένα και μόνο λόγο: από αγάπη για την τέχνη της γαστρονομίας. Το 1992 έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Μαγειρικόν». Αυτό το βιβλίο του άνοιξε το δρόμο για τη δημοσιογραφία της μαγειρικής.

Τελικά το 1993 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά και με τη μαγειρική. Το 1999 δεν άντεξε πλέον και παράτησε τις business για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την κουζίνα. Ήταν μία δύσκολη απόφαση που συζήτησε με την γυναίκα του. Όταν του είπε «κάν΄ το», πήρε κουράγιο και προχώρησε. Η απόφαση και των δύο ήταν απόλυτα συνειδητή. Η γυναίκα του ήταν πάντα στο πλευρό του σε ό,τι έκανε. Δυστυχώς την έχασε πρόσφατα.

Από το 1998 έως το1999 ο Ηλίας Μαμαλάκης συμμετείχε στη σειρά μαγειρικής της ΕΡΤ «Χρυσές συνταγές». Αποτέλεσμα ήταν να έχει πέντε δημοσιογραφικές συνεργασίες με τα περιοδικά ΜΕΝΟΥ, ELLE, ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ, ΕΨΙΛΟΝ και με το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 με την εκπομπή «Ο Ηλίας και το μαγικό ραβδί του». Η εκπομπή αυτή κράτησε 10 χρόνια και μετά ο Ηλίας Μαμαλάκης μετακόμισε στον σταθμό CITY μέχρι το κλείσιμο του.

Έκανε την εκπομπή «Στην κουζίνα ολοταχώς» στο Μega Channel για τρία χρόνια και μετά ακολούθησε η εκπομπή «Ντομάτα και πιπεριά» για άλλα τρία χρόνια. Συμμετείχε ως ηθοποιός στο σίριαλ «Παππούδες εν δράσει» της ΕΡΤ σε ρόλο… μάγειρα και μετά ξεκίνησε την επιτυχημένη και πολυβραβευμένη εκπομπή «Μπουκιά και συχώριο» .

Μετά το Mega πήγε στην ΕΤ3, όπου έκανε το ντοκιμαντέρ «Χώματα με ιστορία». Σήμερα εκδίδει το περιοδικό «Olive» και το «Λιχουδιές» στον Κόσμο του Επενδυτή. Γράφει επίσης στο ηλεκτρονικό περιοδικό Protagon.gr. Έχει γράψει πάνω από δέκα βιβλία μαγειρικής.

Χριστόφορος Πέσκιας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, αλλά γρήγορα ανακάλυψε το πάθος του για τη μαγειρική. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1992 και δούλεψε για 3 χρόνια στο «Dush» στην Κηφισιά.

Το 1995 ταξίδεψε στο Σικάγο για να εργαστεί δίπλα στον Charlie Trotter, τον οποίο θεωρεί μέντορά του. Εργάστηκε επίσης στο εστιατόριο «Γεύσεις με ονομασία προελεύσεως» και έπειτα στο «Rock&Roll» και στο «Balthazar». Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ευρώπη, για να εκπαιδευτεί δίπλα στους Ferran Andria και Mark Menaux πριν επιστρέψει στην Αθήνα για να αναλάβει το εστιατόριο «48», το οποίο από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια και έλαβε διεθνή αναγνώριση, ιδίως το 2007 και το 2008 που ήταν στη λίστα με τα 100 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου στο περιοδικό «Restaurant Magazine».

Συνεργάστηκε επίσης με την Creta Farm για την ανάπτυξη των εστιατορίων «Dakos» και έφτιαξε την κάρτα για το εστιατόριο «Scala Vinoteca». Το 2009 βραβεύτηκε ως σεφ της χρονιάς από το «Αθηνόραμα» και από τον Ιούνιο του 2008 συνεργάζεται με το περιοδικό «Γαστρονόμος».

Με το ένα βλέμμα στην παράδοση και το άλλο στις μοντέρνες και διεθνείς τάσεις της γαστρονομίας, με διάθεση νοσταλγίας αλλά και ανανέωσης, ο Χριστόφορος Πέσκιας αφήνει τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα ανοίγοντας φέτος το εστιατόριο «Πbox» στην Κηφισιά.

Απόστολος Τραστέλης

Ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές στη σκηνή της ελληνικής γαστρονομίας τα τελευταία χρόνια. Αν και απόφοιτος της φαρμακευτικής, ο Απόστολος Τραστέλης είναι επιτυχημένος restaurateur με συνεχείς διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδιοκτήτης των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων, μεταξύ των οποίων η «Σπονδή» και η «Χύτρα».

H «Σπονδή» είναι το μοναδικό εστιατόριο της Αθήνας που έχει βραβευτεί με 2 αστέρια «Michelin». Είναι μέλος του Relais & Châteaux, συγκαταλέγεται στα Grandes Tables du Monde, ενώ φέτος για 10η συνεχόμενη φορά βραβεύτηκε με Χρυσό Σκούφο από το περιοδικό Αθηνόραμα. Το εστιατόριο «Χύτρα», το 2ο καλύτερο εστιατόριο στην Αθήνα μετά τη «Σπονδή», έχει βραβευτεί κι αυτό με ένα αστέρι «Michelin».

Παράλληλα, ο Απόστολος Τραστέλης δημιούργησε και διευθύνει μια εταιρία management και consulting άλλων εστιατορίων σε όλη την Ελλάδα, τα οποία επίσης αποσπούν συνεχώς διακρίσεις και βραβεία. Ανάμεσά τους τo «Electra Palace», τα 4 εστιατόρια του Sani Resort στη Χαλκιδική, το «Kiku», το «Cavo tagoo» στη Μύκονο, το «Orloff» στις Σπέτσες και το «Liostasi» στην Ίο, ενώ στη λίστα θα προστεθεί αυτό το φθινόπωρο ένα ακόμα «διαμάντι»: το εστιατόριο «Fuga» στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο Απόστολος Τραστέλης έχει συνεργαστεί με κορυφαίους chef από όλο τον κόσμο, δημιουργώντας διάφορα φεστιβάλ γαστρονομίας, τόσο στη «Σπονδή», όσο και στο Sani Resort. Αξίζει να αναφερθεί η συνεργασία του με τον κορυφαίο chef στον κόσμο Eric Frechon του ξενοδοχείου Bristol στο Παρίσι, βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin και consultant chef της «Σπονδής».

Ερβέ Προνζάτο
Γάλλος σεφ που τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Ήταν για χρόνια σεφ στη «Σπονδή», μέχρι που μετακόμισε στο «Squirrel» του Danai Beach Resort στη Χαλκιδική, βραβευμένο πολλάκις με Χρυσό Σκούφο.

Είναι συνιδιοκτήτης του Café Bistrot «L’Orangerie» στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Η κουζίνα του είναι τολμηρή, παίζει σε πολλές περιπτώσεις με το στοιχείο της έκπληξης, ενσωματώνει τις τεχνικές της γαστρονομίας κι εμφανίζεται εκτελεστικά άρτια και ιδιαίτερα ραφινάτη.

Το «Top Chef» έρχεται αυτό το φθινόπωρο στον ΑΝΤ1, για να μας ξεναγήσει στον γοητευτικό αλλά και απαιτητικό κόσμο της υψηλής γαστρονομίας.