Η Βρετανίδα ηθοποιός, Τζούντι Ντεντς, αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εκπομπή «The Graham Norton Show», πως της έχει γίνει πλέον «αδύνατο» να διαβάσει σενάρια, καθώς η όρασή της εξασθενεί όλο και περισσότερο.

Η βραβευμένη ηθοποιός, είχε αποκαλύψει πριν από χρόνια, πως πάσχει από AMD (ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας), μια κοινή πάθηση που εμφανίζεται, συνήθως σε ανθρώπους άνω των 50 και 60 ετών και επηρεάζει την όρασή τους. Η AMD δεν προκαλεί ολική τύφλωση, αλλά μπορεί να κάνει δύσκολη την ανάγνωση και την αναγνώριση προσώπων.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον περασμένο Οκτώβριο, η 88χρονη πρωταγωνίστρια της ταινίας «Μπέλφαστ» είπε ότι η κατάσταση είναι «αρκετά δύσκολη», καθώς παραδέχθηκε πως «δεν βλέπει».

Τώρα, κατά τη διάρκεια συμμετοχής της στην εκπομπή «The Graham Norton Show», η Τζούντι Ντεντς ανέφερε πως της «είναι αδύνατο» να διαβάσει τα κινηματογραφικά σενάρια που της παραδίδονται. «Επειδή έχω φωτογραφική μνήμη, πρέπει να βρω ένα μηχάνημα που όχι μόνο θα μου διδάσκει τα λόγια μου, αλλά και θα μου λέει πού εμφανίζονται στη σελίδα», πρόσθεσε. «Μου είναι πολύ εύκολο να μαθαίνω τα λόγια και να τα θυμάμαι. Θα μπορούσα να ερμηνεύσω ολόκληρη τη “Δωδέκατη Νύχτα” αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Independent, το 2019 η ηθοποιός μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, είχε αναφέρει ότι έπρεπε να σταματήσει την οδήγηση λόγω της όρασής της, τονίζοντας ότι ήταν «μία από τις πιο τραυματικές στιγμές» της ζωής της. Στην ερώτηση εάν σχεδιάζει να αποσυρθεί από την υποκριτική, η ηθοποιός είπε: «Δεν θέλω να συνταξιοδοτηθώ».

Η Ντεντς πρωταγωνίστησε πρόσφατα στη δραματική ταινία «Allelujah» του 2022, διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου του Άλαν Μπένετ του 2018. Πρόκειται για μια ταινία, στην οποία εξιστορείται η ιστορία μιας τοπικής κοινότητας, που αγωνίζεται για να εμποδίσει το κλείσιμο πτέρυγας για ηλικιωμένους σε ένα μικρό νοσοκομείο του Γιορκσάιρ.