Λένε ότι σε ένα πόλεμο όλα επιτρέπονται. Η φράση αυτή βέβαια τις τελευταίες δεκαετίες έχει εφαρμογή και εκτός των πολεμικών συρράξεων ή συγκρούσεων. Συναντάται και στο πεδίο της προετοιμασίας και της κατασκοπίας που -αδιαμφισβήτητα- εφαρμόζουν τα περισσότερα κράτη στον κόσμο. Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν έρθει στο φως δεκάδες κατασκοπευτικές ιστορίες που δείχνουν σε τι βαθμό μπορεί να φτάσει μία χώρα ώστε να αποκτήσει πληροφορίες για μία άλλη.

Το όνομα Aliia Roza μπορεί να μην είναι γνωστό στους πολεμικούς κύκλους αλλά μόνο σε αυτούς του Instagram, αλλά πλέον έγινε και πλήρως η σύνδεση με τον τομέα της κατασκοπίας. Η 37χρονη γυναίκα είναι πρώην Ρώσιδα κατάσκοπος που με εντολή Πούτιν προσπαθούσε να αποπλανήσει ερωτικά τους εχθρούς της Ρωσίας. Τουλάχιστον όπως έχει παραδεχτεί η ίδια σε συνεντεύξεις της.

Από μικρή στα βάσανα

Η Aliia Roza, κόρη στρατηγού της τότε Σοβιετικής Ένωσης μεγάλωσε ακούγοντας ιστορίες για την πατρίδα της. Προτού γίνει 15 ετών είχε αποφασίσει ότι θέλει να γίνει μυστική πράκτορας. Έτσι, στα 18 της έγινε δεκτή σε στρατιωτική ακαδημία έξω από τη Μόσχα. Μάλιστα, η 37χρονη υποστηρίζει ότι είχε ακολουθήσει το πρόγραμμα κατασκόπων που είχε λάβει και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε παλαιότερη συνέντευξή της, μάλιστα, είχε δηλώσει: «Πήγα στην ακαδημία λόγω του οικογενειακού μου υποβάθρου. Ο παππούς μου είναι εθνικός ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το όνομά του είναι γραμμένο σε μνημείο στο Στάλινγκραντ. Είναι, λοιπόν, μεγάλη υπόθεση για την οικογένειά μας. Είναι μεγάλη κληρονομιά».

Η Aliia Roza εκπαιδεύτηκε σε μια πληθώρα τεχνικών που μπορούν να σκοτώσουν. Ωστόσο λογω της εντυπωσιακής εμφάνισής της έλαβε εκπαίδευση και σε ένα παρακλάδι της σχολής: Αυτό των τεχνικών της σεξουαλικής αποπλάνησης. Έτσι, η Aliia αποσπούσε μυστικά που θα ήταν δύσκολο να αποσπάσει ο οποιοσδήποτε κατάσκοπος. Βέβαια όπως η ίδια έχει παραδεχτεί έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό ενώ ήταν στο πρόγραμμα της σχολής κατασκόπων.

Η Aliia Roza έπεσε στην ίδια της την παγίδα – «Ζω κυνηγημένη στη Δύση»

Όμως, όσο έξυπνη όσο εκπαιδευμένη ήταν η Aliia, έπεσε στην παγίδα της αποστολής της. Γιατί ερωτεύτηκε ένα από τα θύματά της και έφυγε από τη Ρωσία για να ζήσει στη Δύση μαζί με το παιδί της.

Την τεχνική της σεξουαλικής αποπλάνησης δεν την μαθαίνουν όλες οι γυναίκες κατάσκοποι στη Ρωσία. Όπως λέει η Aliia: «Μόνο λίγες και εκλεκτές που είχαν τα σωματικά προσόντα (δηλαδή ήταν όμορφες) ακολουθούσαν το παρακλάδι αυτής της εκπαίδευσης». Η ίδια αναφερόμενη στη συγκεκριμένη εκπαίδευση λέει ότι παρακολουθούσαν ειδικά μαθήματα σε συγκεκριμένες σεξουαλικές πράξεις μέχρι να γίνουν κάτι παραπάνω από καλές: «Μπορούσα να μάθω στην κάθε γυναίκα πώς να κάνει τον οποιονδήποτε άντρα να την ερωτευτεί και να της κάνει πρόταση γάμου».

«Για την πρώτη μου αποστολή, έπρεπε να προσποιηθώ ότι ήμουν πόρνη ώστε να πάω σε ένα κλαμπ και να αποπλανήσω τον αρχηγό μιας εγκληματικής συμμορίας που προμήθευε ναρκωτικά στη χώρα». Κατά τη διάρκεια μιας άκρως απόρρητης αποστολής το 2004, η τότε 19χρονη παραγκωνίστηκε από την έλξη που ένιωθε για έναν από τους στόχους της, τον οποίο κατονομάζει μόνο ως Βλαντιμίρ. Το ζευγάρι συνέχισε να ρισκάρει τη ζωή και την καριέρα του για τον έρωτά του και άρχισε να ζει μαζί μια ζωή γεμάτη έγκλημα, πλούτο και άνεση.

«Για λίγους μήνες έζησα τη ζωή που δεν είχα ξαναζήσει, ήμουν μόλις 19 ετών – ήμουν μόνο ένα μικρό κορίτσι εκείνη την εποχή», θυμάται. «Ήταν απλά τρελό, έκανα παρέα με αυτούς τους κακούς που πολεμούσαν μεταξύ τους και σκότωναν ο ένας τον άλλον. Κατά τη γνώμη μου, οι εγκληματίες είναι πολύ καλύτεροι από την αστυνομία. Λένε στη Ρωσία ότι η αστυνομία δεν έχει αρχές, ενώ οι εγκληματίες έχουν αρχές- προστατεύουν τις οικογένειές τους, ειδικά τις γυναίκες και τα παιδιά. Ερωτεύτηκα τον Βλαντιμίρ, με βοήθησε πραγματικά. Ήταν ο μόνος άνθρωπος στον οποίο είπα για τον βιασμό μου».

Αλλά εννέα μήνες μετά το θυελλώδες ειδύλλιό τους, η διπλή ζωή της αποκαλύφθηκε από τη συμμορία του Βλαντιμίρ – που, όπως λέει, στη συνέχεια την απήγαγε και τη χτύπησε. «Τα μέλη της συμμορίας του Βλαντιμίρ ανακάλυψαν ότι ήμουν στο στρατό αρκετά σύντομα, πιθανότατα με εντόπισαν», δήλωσε η Aliia. «Με έβαλαν στο αυτοκίνητο, με άφησαν στο δάσος, ήταν τόσο σκοτεινά, και 10 άνδρες άρχισαν να με χτυπούν. Ο Βλαντιμίρ με έσωσε από το να με σκοτώσου».

Λίγες μέρες αργότερα ωστόσο ο Βλάντιμιρ δολοφονήθηκε και η νεαρή κατάσκοπος έφτασε στη Μόσχα όπου το 2006 παντρεύτηκε και έκανε ένα παιδί με έναν Ρώσο ολιγάρχη. Λίγους μήνες μετά ωστόσο ο άνδρας της φυλακίστηκε.

Έτσι η ίδια και το παιδί της μετακόμισαν αρχικά στην Ελβετια, μετά στο Λονδίνο ενώ τώρα ζουν στην Καλιφόρνια όπου η Aliia έχει ανοίξει μία επιτυχημένη εταιρεία δημοσίων σχέσεων. Όπως λέει η ίδια δεν μπορεί να γυρίσει ποτέ ξανά στη Ρωσία καθώς θεωρείται persona non grata από τους πρώην εργοδότες της.