Έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Γιόρκ του Τορόντο στον Καναδά, υποστηρίζει πως τα «slim-thick» σώματα όπως της Κιμ Καρντάσιαν προκαλούν απογοήτευση μεταξύ των νεαρών γυναικών που χρησιμοποιούν τα social media και γενικά το διαδίκτυο.

Η έρευνα, μάλιστα, ονομάτισε συγκεκριμένα την Κιμ Καρντάσιαν καθώς και την αδερφή της Κάιλι Τζένερ ως influencers που με το περιεχόμενο που παρουσιάζουν online συμβάλλουν στο να νιώθουν οι γυναίκες αρνητικά για την εικόνα του σώματός τους.

Το «slim-thick» σώμα, που οι ερευνητές χαρακτηρίζουν ως αυτό που «έχει περισσότερες καμπύλες και κυρίως μικρή μέση, επίπεδη κοιλιά, αλλά μεγάλα οπίσθια, στήθος και γοφούς», υποστηρίζουν πως έχει γίνει το «πρότυπο» τα τελευταία χρόνια.

«Στα social media τα hashtags #thick, #thicc and #slimthick έχουν 6,2 εκατομμύρια, 3,4 εκατομμύρια και ένα εκατομμύριο αναρτήσεις στο Instagram και 134 εκατομμύρια στο TikTok», ανέφεραν οι υπεύθυνοι για τις τάσεις στις διάφορες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για το 2021.

Παλιότερα, θεωρούταν ιδανικά σώματα πιο αδύνατων μοντέλων όπως για παράδειγμα η Κέιτ Μος, αλλά πλέον αυτό έχει αλλάξει. Βέβαια, οι καμπύλες της Κιμ Καρντάσιαν καθώς και της αδερφής της Κάιλι Τζένερ και της έτερης αδερφής της Κλόε Καρντάσιαν βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο σχολιασμού στα social media. Πολλές φορές αποκαλύπτεται πως οι φωτογραφίες τους έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία.

Αυτή την εβδομάδα, για παράδειγμα, ακόλουθοι των social media της Κιμ Καρντάσιαν εντόπισαν πως σε φωτογραφία της ένα από τα πόδια της είχε υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, το οποίο οδήγησε στο να σβηστεί.

Η έρευνα, δε, υπογραμμίζει «πως πλέον αποτελεί ρουτίνα η επεξεργασία φωτογραφιών» και πρόσθεσε ότι: «ως εκ τούτου κάνοντας ένα λεπτό σώμα ακόμη πιο λεπτό και σαφώς πιο δύσκολο να επιτευχθεί για τη μέση γυναίκα».

Διατροφικές διαταραχές

Οι ερευνήτριες Σάρα ΜακΚόμπ και Τζένιφερ Μιλς αποφάσισαν να καταγράψουν τη σχέση μεταξύ της ανάδειξης ως «προτύπου» του συγκεκριμένου τύπου σώματος και της ικανοποίησης ή δυσαρέσκειας που προκαλεί στις γυναίκες. Στην έρευνα συμμετείχαν 402 γυναίκες ηλικίας 18 έως 25 που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν πάρα πολύ συχνά το Instagram. Είδαν 13 φωτογραφίες από διάφορες influencers με λιγότερους από 60.000 ακόλουθους και εκείνες είχαν διάφορους τύπους σωμάτων. Κατέληξαν πως το «slim-thick» σώμα προκάλεσε περισσότερη δυσαρέσκεια στις γυναίκες για τη δική τους εμφάνιση και το βάρος τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η προσπάθεια επίτευξης του «τέλειου slim-thick» σώματος μπορεί να προκαλέσει διατροφικές αναταραχές, χαμηλή αυτοεκτίμηση και άγχος. Οπότε όταν τα social media «πλημμυρίζουν» με εικόνες «slim-thick» αυξάνεται και η πίεση να ακολουθηθεί η συγκεκριμένη τάση. «Ωστόσο», συμπεραίνει η έρευνα, «εκπροσωπεί ένα ιδανικό ομορφιάς που οι γυναίκες θεωρούν απειλητικό ως και ανέφικτο να αποκτήσουν».