Έχει πραγματικά σημασία το μέγεθος; Όταν πρόκειται για σούπερ γιοτ, φαίνεται ότι η απάντηση είναι σίγουρα «ναι». Ενώ η ζήτηση για μεγάλα γιοτ έχει αυξηθεί σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2019 λόγω του αυξανόμενου αριθμού δισεκατομμυριούχων που αναδύονται, καθώς και των επιπτώσεων της πανδημίας, αναφέρει το CNN Travel.

Αν, λοιπόν, αναρωτιέστε πώς περνούν οι σύγχρονοι κροίσοι στα ταξίδια τους με τα ιδιωτικά τους γιοτ, ρίξτε μια ματιά στα 3 από τα μεγαλύτερα σούπερ γιοτ στον κόσμο και πάρτε μια γεύση από άκρατη χλιδή και πολυτέλεια εν πλω.

Azzam

Κατέχει το ρεκόρ για το μεγαλύτερο ιδιόκτητο σούπερ γιοτ στον κόσμο από το 2013, αλλά αυτό το σκάφος μήκους 180 μέτρων αρχικά προοριζόταν να είναι 35 μέτρα πιο κοντό. Το Azzam, του οποίου η κατασκευή κόστισε περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια, διαθέτει δυνατότητα φιλοξενίας έως και 36 επισκεπτών και τουλάχιστον 80 μελών πληρώματος, είναι εξοπλισμένο με γυμναστήριο επί του σκάφους καθώς και αίθουσα προπόνησης γκολφ.

Οι εξωτερικές γραμμές του superyacht είναι έργο της Nauta Design και ο ιδρυτής του στούντιο Mario Pedol έχει πει στο παρελθόν πώς οι θεατές συχνά παρατηρούν ότι φαίνεται πολύ μικρότερο από απόσταση. Σε αντίθεση με τα σκάφη παρόμοιου μεγέθους, το Azzam είναι εξίσου γρήγορο όσο και μεγάλο, χτυπώντας ταχύτητες έως και 31,5 κόμβους.

Eclipse

Το Eclipse έχει μήκος 162,5 μέτρα και εκτιμάται ότι κόστισε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή. Όταν, μάλιστα, ναυπηγήθηκε στο Blohm + Voss Hamburg το 2010, ήταν το μεγαλύτερο ιδιωτικό γιοτ στον κόσμο. Αλλά το σκάφος των 162,5 μέτρων επισκιάστηκε από το Azzam λίγα χρόνια αργότερα, ενώ η δημιουργία και του 164 μέτρων Fulk Al Salamah το 2016 το είδε να πέφτει ακόμη πιο κάτω στην κατάταξη των μεγαλύτερων γιοτ.

Παρόλα αυτά, το Eclipse παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά σούπερ γιοτ που έχουν βρεθεί ποτέ στα νερά. Ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς, τροφοδοτείται από τέσσερις κινητήρες ντίζελ και έχει τελική ταχύτητα 25 κόμβων και ταχύτητα πλεύσης 22 κόμβων. Εξοπλισμένο με 18 καμπίνες επισκεπτών και δύο ελικοδρόμια, το σκάφος μπορεί να φιλοξενήσει έως και 36 επισκέπτες και 66 μέλη πληρώματος. Στα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται μια πισίνα 16 μέτρων που μετατρέπεται σε πίστα χορού και ένα τζάκι.

Dilbar

Το Dilbar μπορεί να μην είναι το μακρύτερο γιοτ στον κόσμο, αλλά είναι σίγουρα το μεγαλύτερο σε εσωτερικό όγκο. Πήρε το όνομά του από την αείμνηστη μητέρα του ιδιοκτήτη, τον γεννημένο στο Ουζμπεκιστάν δισεκατομμυριούχο Alisher Usmanov, διαθέτει μήκος 156 μέτρων, σχεδιάστηκε από τον ναυτικό αρχιτέκτονα Espen Oino και παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη του το 2016.

Κατασκευασμένο με χαλύβδινο κύτος και υπερκατασκευή αλουμινίου, το Dilbar μπορεί να φτάσει σε τελική ταχύτητα περίπου 22,5 κόμβων και είναι εξοπλισμένο με πισίνα 25 μέτρων, τη μεγαλύτερη που έχει εγκατασταθεί ποτέ σε σούπερ γιοτ. Με χώρο για έως και 24 επισκέπτες και περίπου 100 μέλη πληρώματος, υπάρχει επίσης ένας μεγάλος κήπος στο πλοίο, μαζί με δύο ελικοδρόμια. Το σούπερ γιοτ είναι εξοπλισμένο με υβριδική ισχύ ηλεκτρικής-ντίζελ, η οποία συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών του.