Την ερωτεύτηκαν και ερωτεύτηκε με πάθος. Το sex symbol της δεκαετίας του ’90, ο πόθος κάθε άντρα, η Βάνα Μπάρμπα, όπως λέει, όταν ερωτεύεται δίνεται ολοκληρωτικά. «Κάθε φορά ερωτευόμουν πραγματικά και ήμουν εκεί. Τον γάμο φοβόμουν, όχι τον έρωτα.

Τώρα δεν απορρίπτω την ιδέα του γάμου. Θα ήθελα πριν φύγω από τη ζωή να τα κάνω όλα. Και τώρα είμαι πιο έτοιμη. Εγώ ήμουν παιδί του έρωτα, δεν είχα σχέση με τη συντροφικότητα, την αγάπη. Βέβαια κι έχω πέσει στα πατώματα για έναν άνδρα. Αλλά όταν σήκωνα λίγο το κεφάλι, έφευγα. Την έννοια της αγάπης την κατάλαβα όταν γέννησα την κόρη μου. Ημουν δειλή παλιότερα γιατί όταν αισθανόμουν ότι πάει η σχέση να γίνει συντροφιά, αγάπη, έφευγα» παραδέχεται.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Espresso που ξεδιπλώνει κεφάλαια από τη ζωή της Βάνας Μπάρμπα, πήρε μέρος στα καλλιστεία όπου στέφθηκε «Μις Ελλάς», μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει αν κέρδιζε τη δωρεάν παραμονή της για ένα χρόνο στην Αθήνα».

Τα έπαθλα των καλλιστείων, εκτός από τον τίτλο και ένα συμβόλαιο για διαφημιστικό, ήταν επίσης ένα χρυσό περιδέραιο και μια γούνα. Αυτά πούλησε η Βάνα Μπάρμπα για να νοικιάσει ένα μικρό διαμέρισμα στο Κολωνάκι. Παράλληλα με τις πρώτες δουλειές στον χώρο της διαφήμισης, εργαζόταν σε σούπερ μάρκετ. «Δεν έφταναν τα λεφτά και δούλευα στο ταμείο. Δεν ξέρω αν ήμουν υπόδειγμα υπαλλήλου, πάντως πρέπει να πω ότι ταμείο μου είχε μεγάλη ουρά» λέει. Ο Νίκος Περάκης της δίνει το «εισιτήριο» για τη συμμετοχή της στην κινηματογραφική ταινία «Βίος και πολιτεία».

Η μία δουλειά φέρνει την άλλη και το 1991 η Βάνα Μπάρμπα πρωταγωνιστεί στην ταινία «Μediteraneo» που παίρνει Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. «Επρεπε τότε να είχα φύγει για την Αμερική. Να το προσπαθούσα. Υπήρχαν ευκαιρίες. Με άγγιξε η τύχη κι εγώ της γύρισα την πλάτη… Οπως και με τις δουλειές που έκανα αργότερα στην Ιταλία. Επρεπε να είχα μείνει εκεί. Τουλάχιστον στη γειτονική χώρα την ομορφιά τη σέβονται. Εδώ υπάρχουν κλισέ. Πλήρωσα το τίμημα της εντυπωσιακής ομορφιάς που είχα. Στους άνδρες προκαλούσα πόθο και στις γυναίκες φθόνο. Το έβλεπα, το ήξερα.

Στο «Dancing» πήγε να χορέψει, όπως εκμυστηρεύεται, προκειμένου να νιώσει καλύτερα. «Να βγω από τον θλιβερό χειμώνα, γιατί ένιωθα ότι έπεφτα ψυχολογικά. Ηθελα να δώσω χαμόγελα στον κόσμο. Δεν ήθελα όμως να μείνω άλλο. Το ήξεραν από την αρχή και είμαι ευγνώμων για την τηλεοπτική προστασία», δηλώνει η Βάνα Μπάρμπα.