Αντιμέτωπη με δύο δύο ισχυρούς εχθρούς στη νομική μάχη που θα δώσει για την πλήρη κηδεμονία της 6χρονης κόρης της Σούρι, θα βρεθεί η ηθοποιός Κέιτι Χολμς: τον εν διαστάσει σύζυγό της Τομ Κρουζ και την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας, της οποίας εκείνος είναι μέλος, ισχυρίστηκαν χθες Δευτέρα ειδικοί.

Η 33χρονη ηθοποιός βρέθηκε στην επικαιρότητα όταν κατέθεσε αίτηση διαζυγίου εναντίον του Κρουζ ύστερα από έξι χρόνια γάμου. Ενώ η Χολμς, ο Κρουζ και οι εκπρόσωποί τους δεν έχουν δημοσιοποιήσει τους λόγους του χωρισμού, τα μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι οι λόγοι συνδέονται με τη Σούρι, η οποία τώρα βρίσκεται στην ηλικία που ξεκινάει την επίσημη εκπαίδευση και την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας, της οποίας ο Κρουζ είναι από τα πιο ένθερμα μέλη.

«Η κόρη βρίσκεται στη μέση αυτού του διαζυγίου. Φαίνεται ότι έχει μεγαλώσει με τις αρχές της Σαϊεντολογίας μέχρι σήμερα, επομένως αν ο δικαστής δώσει την κηδεμονία στην Κέιτι Χολμς, μπορεί να της αλλάξει θρήσκευμα», τονίζει ο δικηγόρος της Νέας Υόρκης, που ειδικεύεται στα διαζύγια, Λούμποφ Σταρκ.

Η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας ιδρύθηκε από τον συγγραφέα βιβλίων επιστημονικής φαντασίας Λ.Ρον Χάμπαρντ και αυτοπεριγράφεται ως θρησκεία. Η οργάνωση πρεσβεύει ότι ο άνθρωπος είναι κάτι περισσότερο από ένα προϊόν του περιβάλλοντός του ή τα γονίδιά του, ότι η εμπειρία του εκτείνεται πολύ πιο πέρα από μια και μόνο ζωή και ότι οι δυνατότητές του είναι απεριόριστες, ακόμη και αν δεν είναι αντιληπτές προς το παρόν. Έχει προσελκύσει οπαδούς όπως ο Κρουζ και ο Τζον Τραβόλτα.

Πολλοί, πάντως, είναι εκείνοι, ανάμεσά τους και ο μεγιστάνας των μίντια Ρούπερτ Μέρντοκ, που την χαρακτηρίζουν αίρεση. Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι η οργάνωση υποχρεώνει τους υποστηρικτές της να σκέφτονται με αυτό τον τρόπο και κατηγορούν τα μέλη της ότι παρενοχλούν όσους επιχειρούν να απομακρυνθούν.

Την Κυριακή, ύστερα από την είδηση περί αίτησης διαζυγίου την περασμένη εβδομάδα, ο Μέρντοκ έγραψε στο Twitter χαρακτηρίζοντας την Σαϊεντολογία μια πολύ περίεργη αίρεση» και τους σαϊεντολόγους «ανατριχιαστικούς, ίσως ακόμη και σατανικούς».

«Η Σαϊεντολογία είναι μια εν δυνάμει μη ασφαλής, αν όχι επικίνδυνη, οργάνωση», δηλώνει ο Ρικ Ρος, ειδικός σε θέματα αιρέσεων και αμφιλεγόμενων κινημάτων που εδρεύει στο Νιου Τζέρσι.

Ο Ρος είπε ότι η μάχη για την κηδεμονία της Σούρι μπορεί να εξαρτηθεί από το αν ο Κρουζ αποφασίσει να πολεμήσει την Χολμς και από το πόσες πληροφορίες θα γνωστοποιηθούν σχετικά με τις πρακτικές της οργάνωσης, τις οποίες η Σαϊεντολογία δεν θα θεωρήσει προς όφελός της.

Ο ίδιος εκτιμά ότι δεν είναι πιθανόν η οργάνωση να εμπλακεί άμεσα στην μάχη για την κηδεμονία καθώς μπορεί να προκαλέσει αρνητική δημοσιότητα, αλλά θεωρεί ότι κάποια μέλη της μπορεί να αφήσουν να διαρρεύσουν πληροφορίες με στόχο «να τρομοκρατήσουν ή να δυσφημήσουν την Χολμς».

Κατά τον δικηγόρο Σταρκ, η διαδικασία για την εξασφάλιση της κηδεμονίας θα διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το αν θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, όπου κατέθεσε η Χολμς την αίτηση διαζυγίου ή στην Καλιφόρνια αν ο Κρουζ μπορέσει να ζητήσει να εκδικαστεί η υπόθεση στην πολιτεία όπου διαμένει.

Στην Καλιφόρνια, λέει ο Σταρκ, τα δικαστήρια δίνουν κοινή κηδεμονία.

«Αν ο δικαστής αποφανθεί ότι πρέπει να έχουν την κηδεμονία από κοινού στην Καλιφόρνια, τότε η Κέιτι δεν θα έχει την δυνατότητα να απομακρύνει εντελώς την Σούρι από την οργάνωση», εξηγεί ο Σταρκ.

Στην Νέα Υόρκη τα δικαστήρια εξετάζουν το συμφέρον του παιδιού και το ποιος θα λαμβάνει τις αποφάσεις για το ανήλικο και ποιος θα το φροντίζει. Στην περίπτωση αυτή, ο δικαστής μπορεί να κληθεί να λάβει υπόψη του την θρησκεία του Κρουζ, παρότι δεν είναι μεγάλη αυτή η πιθανότητα.