Ο 1ος ημιτελικός του 55ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision ολοκληρώθηκε. Όπως όλοι προέβλεψαν, η συμμετοχή της Ελλάδας με το «Opa» του Γιώργου Αλκαίου και των φίλων του πήρε το πράσινο φως της πρόκρισης για το μεγάλο τελικό του Σαββάτου. Για ακόμα μία φορά, η μπαλάντα είχε την τιμητική της το βράδυ της Τρίτης. Στο λιτό ημιτελικό του Telenor Arena, ο Γιώργος Αλκαίος εμφανίστηκε 13ος στη ροή του προγράμματος, πραγματοποιώντας μια ομολογουμένως δυνατή εμφάνιση και δίνοντας τον παλμό με τις πολεμικές του ιαχές σε ολόκληρο το νορβηγικό στάδιο.
Χωρίς πολλά λόγια, παρά μόνο ανακοινώνοντας τα βασικά και δίνοντας τις απαραίτητες οδηγίες για την ιδιαίτερη βραδιά στους τηλεθεατές, οι τρεις «multi-ethnic» παρουσιαστές (Νάντια, Χάιντι και Έρικ) κήρυξαν την έναρξη του διαγωνισμού, ανοίγοντας έτσι αυτόματα τις τηλεφωνικές γραμμές για τις ψήφους του κοινού. Οι 17 χώρες ρίχτηκαν στη μάχη των εντυπώσεων, δίνοντας το δικό τους ξεχωριστό σόου η καθεμία. Είτε για την πρωτοτυπία τους, είτε πάλι για το έντονο -σύνηθες πλέον- κιτς στοιχείο τους, ξεχώρισαν η Σλοβάκα νύμφη, το ποπ κομμάτι του Μπρέγκοβιτς για τη Σερβία, ο Βέλγος James Blunt, η Μαλτέζα Garrett αλλά κυρίως, το τεράστιο τρομαχτικό πτηνό που φτερούγιζε από πίσω της, καθόλη τη διάρκεια του «My Dream».
Από τις 17 χώρες που διαγωνίστηκαν συνολικά στον 1ο αυτόν ημιτελικό της Τρίτης, μόνο 10 πέρασαν στο τελικό κι έτσι το ερχόμενο Σάββατο μαζί με την Ελλάδα θα διαγωνιστούν ακόμα οι παρακάτω συμμετοχές:
1. – Μολδαβία: «Run Away» (SunStroke Project and Olia Tira)
2. – Ρωσία: «Lost and Forgotten» (Peter Nalitch and Friends)
3. – Σερβία: «Ovo je Balkan» (Milan Stankovic)
4. – Βοσνία-Ερζεγοβίνη: «Thunder and Lightning» (Vukašin Brajić)
5. – Βέλγιο: «Me and My Guitar» (Tom Dice)
6. – Αλβανία: «It’s All About You» (Juliana Pasha)
7. – Πορτογαλία: «Há Dias Assim» (Filipa Azevedo)
8. – Λευκορωσία: «Butterflies» (3+2 feat. Robert Wells)
9. – Ισλανδία: «Je Ne Sais Quoi» (Hera Bjork)