Από 31 έδρες θα έχουν στο νέο κοινοβούλιο της Ολλανδίας το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) και το Εργατικό Κόμμα, που βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές του πολιτικού φάσματος, όπως δείχνει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε έξω από τα εκλογικά τμήματα. Τρίτο σε δύναμη κόμμα έρχεται το ξενοφοβικό Κόμμα της Ελευθερίας και τέταρτο το Χριστιανοδημοκρατικό, του πρωθυπουργού Μπαλκενέντε, ο οποίος ανακοίνωσε ήδη ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος.

Πρόκειται για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που εκτιμάται ότι θα επιβραδύνει τις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, άρα και τη λήψη των αποφάσεων για τη μείωση των δημοσίων δαπανών, κάτι που θεωρείται απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά προβλήματα. Το φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία ήταν αναμενόμενο ότι θα έλθει πρώτο σε δύναμη κόμμα, αλλά το Εργατικό έκανε την έκπληξη, αφού πήρε περισσότερες ψήφους από ό,τι εκτιμούσαν οι αναλυτές. Έτσι αυτά τα δύο κόμματα αναμένεται ότι θα έχουν από 31 έδρες στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας.

Η δημοσκόπηση που έγινε έξω από τα εκλογικά τμήματα και δημοσιοποιήθηκε από τα ολλανδικά ΜΜΕ δείχνει ότι το ακροδεξιό- ξενοφοβικό Κόμμα της Ελευθερίας θα εκλέξει 23 βουλευτές, αρκετούς περισσότερους από τους 18 που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Αντίθετα οι Χριστιανοδημοκράτες του πρωθυπουργού Μπαλκενέντε υπέστησαν μία από τις χειρότερες ήττες τους, ήρθαν τέταρτο κόμμα και θα εκλέξουν 21 βουλευτές, ενώ στην απερχόμενη βουλή είχαν 41 βουλευτές.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα είχε ηγηθεί των τελευταίων τεσσάρων κυβερνητικών συνασπισμών στη χώρα. Μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο πρωθυπουργός Μπαλκενέντε ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος, αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη για την εκλογική ήττα. Ο Μπαλκενέντε θα εξακολουθήσει να ασκεί πρωθυπουργικά καθήκοντα μέχρι να συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση.
Ο Μάρκελ Μπούγκερς, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο «Tilburg», δήλωσε ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, θα είναι μία συμφωνία αριστεράς-δεξιάς, που περιγράφεται συχνά ως «πορφυρή συμμαχία».