Ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός Σον Πεν ενώθηκε με τους χιλιάδες αιγύπτιους ακτιβιστές που συνέρρευσαν σήμερα στο κέντρο του Καΐρου, ζητώντας από το στρατό να επιταχύνει τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στους πολιτικούς, αλλά και να καταργήσει τους νόμους που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν ο Χόσνι Μουμπάρακ εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Πεν, κρατώντας μια αιγυπτιακή σημαία και συνοδευόμενος από τον αιγύπτιο ηθοποιό Χάλεντ ελ-Ναμπάουι, κατέβηκε στην πλατεία Ταχρίρ όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο η στρατιωτική ηγεσία έχει χειριστεί τη μεταβατική περίοδο.

«Ο κόσμος εμπνέεται από την έκκληση για ελευθερία, από τη θαρραλέα επανάσταση της Αιγύπτου για την ελευθερία της. Ασφαλώς δεν ολοκληρώθηκαν όλα σε μια νύχτα, απομένουν ακόμη να δοθούν αγώνες, υπάρχουν συνταγματικά θέματα, η μεταβίβαση της εξουσίας από το στρατό στο λαό», είπε ο Πεν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Αλ Αχράμ.

Ο Ναμπάουι δήλωσε ότι προσκάλεσε τον βραβευμένο με Όσκαρ συνάδελφό του στην Αίγυπτο για να δείξει ότι η χώρα είναι ασφαλής, παρά την εξέγερση.

Το στρατιωτικό συμβούλιο που κυβερνά τη χώρα ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι οι βουλευτικές εκλογές θα ξεκινήσουν στις 28 Νοεμβρίου και θα διεξαχθούν με βάση ένα «μικτό» σύστημα, με λίστες αλλά και αναλογική εκπροσώπηση.

Πολλά κόμματα και οργανώσεις εκφράζουν το φόβο ότι το σύστημα αυτό θα επιτρέψει στους υποστηρικτές του Μουμπάρακ να καταλάβουν και πάλι την εξουσία.

«Αυτή η εβδομάδα είναι διαφορετική επειδή αισθανόμαστε ότι μας έχουν κλέψει την επανάστασή μας. Κανένα από τα αιτήματά μας δεν υλοποιήθηκε», είπε ένας 38χρονος άνεργος ενώ ένας υπάλληλος του υπουργείου Υγείας, που συμμετείχε επίσης στη διαδήλωση, προειδοποίησε ότι οι Αιγύπτιοι δεν θα ανεχτούν άλλο την απραξία. «Πέρασαν επτά μήνες και δεν έχει γίνει τίποτα» τόνισε.