Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη σπουδαία Μαρινέλλα, της οποίας η απώλεια σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για το ελληνικό τραγούδι.

Η εξόδιος ακολουθία ξεκίνησε στις 14:00 στη Μητρόπολη Αθηνών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του λαϊκού προσκυνήματος στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, όπου από νωρίς το πρωί χιλιάδες πολίτες συνέρρευσαν για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής.

Συντετριμμένα τα μέλη της οικογένειας της Μαρινέλλας συνόδευσαν τη σορό της σπουδαίας ερμηνεύτριας στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου το πρωί της Τρίτης 31 Μαρτίου.

Η κόρη της, Τζωρτζίνα Σερπιέρη, φανερά καταβεβλημένη, μαζί με τα δύο εγγόνια της εκλιπούσας, Δημήτρη και Μελίνα, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στον χώρο, καθώς ξεκίνησε η διαδικασία για το λαϊκό προσκύνημα.

Λίγο πριν από τις 08:00 το πρωί της Τρίτης, η σορός της Μαρινέλλας έφτασε υπό το θερμό χειροκρότημα του κόσμου, ώστε να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα έως τις 13:00. H εξόδιος ακολουθία τελείται στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Ο συγκλονιστικός επικήδειος λόγος της Χαρούλας Αλεξίου για τη Μαρινέλλα

«Στις 25 Σεπτεμβρίου 2024, πάνω στην ωραιότερη σκηνή της χώρας, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το Ηρώδειο. Εκεί που κάθε Έλληνας και ξένος καλλιτέχνης ποθεί να εμφανιστεί, στη σκιά της Ακρόπολης, στη σκιά του Παρθενώνα.

Εκεί διάλεξες Μαρινέλλα, αρχόντισσά μας να τραγουδήσεις ακαπέλα το μεγάλο αντίο σου. Άφησες την τελευταία σταγόνα της φωνής σου στον βωμό του Ηρωδείου. Έκλεισες τα μάτια σου και δεν μας ξανατραγούδησες. Κι ας χτυπούσε ακόμα η καρδιά σου.

Ο κόσμος που σε λάτρεψε όμως δεν σε άφηνε να φύγεις. Δεν σου επέτρεπε να τον αφήσεις. Περίμενε να επιστρέψεις, γιατί έτσι τον είχες μάθει, να παίζεις μαζί του με τα πήγαινε έλα σου.

Όλη η Ελλάδα μιλάει για σένα και οι τραγουδιστές της χώρας είναι εδώ να σε τιμήσουν. Κι όχι μόνο οι συνάδελφοί σου, οι τραγουδιστές, αλλά οι συνάδελφοι σου, οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες σου, οι συγγραφείς σου, οι μουσικοί σου, οι ηχολήπτες σου, οι φωτιστές, οι χορευτές, οι παραγωγοί, οι μόδιστροι, οι μακιγιέρ, οι κομμωλες, οι μετρ, οι δημοσιογράφοι και όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

Μιλάει για σένα όλος ο Ελληνισμός που κατοικεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη και που τον κατέκτησες και αυτόν. Μιλά με λόγια αληθινά, λατρευτικά.

Σε λένε εμβληματική τραγουδίστρια, Πολλοί σε λένε μάνα, σε λένε οι φίλη, σε λένε εξαιρετική συνάδελφο. Σε λένε γενναιόδωρη δασκάλα, αιώνια φωνή, γυναίκα με τσαγανό. Μιλάνε για το χιούμορ σου, το νοιάξιμο σου για τους αδύναμους και την ευγνωμοσύνη που νιώθουν όσοι σε γνώρισαν. Και είναι οι νεότεροι για όσα τους δίδαξες.

Ένας φίλος είπε., όποιον δεν τον αγκάλιασε η Μαρινέλλα κι όποιον δεν του έσφιξε το χέρι, τίποτα δεν ένιωσε από την αγάπη της. Το φως σου το λάβαμε όμως κι από μεγάλες αποστάσεις.

Μαρινέλλα μου καπετάνισσα. Αυτή η φωνή από ποια κρυστάλλινη πηγή γεννήθηκε; Σήμερα κάνω κάτι που δεν είχα ποτέ φανταστεί πως θα κάνω.

Στην πρώτη μου ακρόαση πέρασα με δικό σου τραγούδι. Και τώρα καλέστηκα από το παιδί σου να μιλήσω για τις χαρές σου εδώ μπροστά σου και μπροστά σε τόσους αγαπημένους σου που έχετε ζήσει κι έχετε μοιραστεί πολλά περισσότερα.

Για όσους συνεργαστήκαμε μαζί σου, ήσουνα δώρο μεγάλης αξίας. Μας πλούτισες με πολύτιμες αναμνήσεις κυρά μου, το καταλαβαίνεις;

Θυμάμαι το αφιέρωμά μας στη Βίκυ Μοσχολιού. Ήμασταν δέκα τραγουδίστριες και σε είχαμε κορυφαία. Πόσο όμορφη ήσουν!

Σε θυμάμαι στην τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων να ανοίγεις τα χέρια σου σαν να ήθελες να πετάξεις, κι εκεί κορυφαία, Κορυφαία και άλλοτε ταπεινή.

Έκανα μια γιορτή στο σπίτι μου μια μέρα και θυμάμαι πως μπήκες μέσα σαν βασίλισσα, φορώντας μια χρυσή χάρτινη κορόνα και κρατούσες για μένα ένα πλαστικό διάδημα γιατί θα ήμουν η πριγκίπισσα σου. Αγκαλιαστήκαμε και γελάσαμε πολύ κι όλοι έτσι θέλουμε να σε θυμόμαστε», τόνισε, στον επικήδειο για τη Μαρινέλλα, η σπουδαία Χαρούλα Αλεξίου.

Νταλάρας: «Για μένα πέθανε η δεύτερη μάνα μου»

Μετά τη Χαρούλα Αλεξίου, σειρά για να πει το δικό του αντίο στη Μαρινέλλα, πήρε ο Γιώργος Νταλάρας.

«Όταν σε ρώτησα: “Βρε μάνα, πώς τα κάνεις όλα αυτά; Πώς παίρνεις τέτοιο ρίσκο;”, μου απάντησες: “Η ανάγκη, αγόρι μου“».

«Μου το ζήτησες όμως και δεν μπορώ να το αρνηθώ. Ξέρω ότι δεν σου άρεσαν τα πολλά λόγια, και γιατί να τα πω άλλωστε; Να πω ποια είσαι; Υπάρχει άνθρωπος που δεν σε ξέρει; Δεν ξέρει τα τραγούδια σου, την ιστορία σου, την περιπετειώδη πορεία σου, το διόλου καθόλου εύκολο; Μια ζωή γεμάτη περιπέτειες και ανατροπές. Άνοιξες πόρτες, έσπασες ταμπού, γέμισες στάδια. Ήσουν γενναία, ανατρεπτική, μοναδική και επίμονη μέχρι το τέλος, δημιουργώντας έτσι ένα πρότυπο που ακολούθησαν οι επόμενες γενιές», τόνισε, φανερά συγκινημένος, ο Γιώργος Νταλάρας.

Η εξόδιος ακολουθία τελείται παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Η ταφή της Μαρινέλλας θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο, ενώ η οικογένειά της ζήτησε αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές στον Σύλλογο «Φλόγα» για παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια.

H Τζωρτζίνα Σερπιέρη με την κόρη της, Μελίνα Δασκαλοπούλου

Τους επικήδειους λόγους θα εκφωνήσουν δύο άνθρωποι που η ίδια ξεχώριζε και αγαπούσε βαθιά: ο Γιώργος Νταλάρας και η Χαρούλα Αλεξίου.

Ο Γιώργος Νταλάρας με την σύζυγό του Άννα
Ο Γιώργος Νταλάρας προσέρχεται στον Μητροπολιτικό Ναό
H Τζωρτζίνα Σερπιέρη με τον γιο της, Δημήτρη Δασκαλόπουλο
H Μελίνα Δασκαλοπούλου με τον πατέρα της, Τίμο Δασκαλόπουλο

Η σορός της Μαρινέλλας στo παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών:

Το στεφάνι του Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο Αντώνης Ρέμος με την Υβόννη Μπόσνιακ
Γαρυφαλλιά Καληφώνη-Χρήστος Μάστορας
Γιώργος Ντάβλας και Τάκης Ζαχαράτος
Μπέττυ Μαγγίρα
Η Τάνια Τσανακλίδου
Ο Ηλίας Ψινάκης
Ο Γιώργος Τσαλίκης
Η Τζώρτζια Κεφαλά 
Ο Λάκης Γαβαλάς
Άντζελα Δημητρίου – Γιάννης Ζουγανέλης
Το τελευταίο αντίο στη Μαρινέλλα: Στη Μητρόπολη η σορός της, συντετριμμένη η οικογένειά της
Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη με τον σύντροφό της
Ο Στέλιος και Άγγελος Διονυσίου
Ο Γιώργος Μαργαρίτης
Το στεφάνι της Έλενας Παπαρίζου
Το σεφάνι της Δέσποινας Βανδή
Το στεφάνι της προέδρου και του Δ.Σ του σωματείου «Ελπίδα»
Το στεφάνι της Νάνας Μούσχουρη
Το στεφάνι της οικογένειας της Βίκυς Μοσχολιού
Το στεφάνι της Κάτιας Δανδουλάκη
Το στεφάνι του Βαγγέλη Μαρινάκη

Το χρονοδιάγραμμα του αποχαιρετισμού

Οι πύλες του Ιερού Ναού Παναγίας Γοργοεπηκόου άνοιξαν στις 08:00, με πλήθος κόσμου να έχει συγκεντρωθεί ήδη από πολύ νωρίς για να αφήσει ένα λουλούδι. Η σορός θα παραμείνει εκεί έως τις 13:00, ενώ μία ώρα αργότερα, στις 14:00, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Η οικογένεια έχει επιλέξει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, εφαρμόζοντας αυστηρό πρωτόκολλο εισόδου στη Μητρόπολη, όπου αναμένεται να δώσουν το παρών περίπου 50 στενοί φίλοι και συγγενείς. Αξιοσημείωτο είναι πως, μέχρι στιγμής, η ακριβής τοποθεσία όπου θα γίνει η ταφή παραμένει άγνωστη ακόμη και σε ορισμένα συγγενικά πρόσωπα, καθώς η επιθυμία των οικείων της είναι να πραγματοποιηθεί σε απόλυτα στενό κύκλο.

Η επίσημη ανακοίνωση και η «Φλόγα»

Η απώλεια της Μαρινέλλας το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 88 ετών, ήρθε ενάμιση χρόνο μετά τη δύσκολη μάχη που έδωσε με το εγκεφαλικό επεισόδιο στο Ηρώδειο. Μέσα από μια λιτή δήλωση, οι δικοί της άνθρωποι έδωσαν το στίγμα της σημερινής ημέρας:

«Την πολυαγαπημένη μας Μαρινέλλα αποχαιρετούμε την Τρίτη 31 Μαρτίου και ώρα 14:00, από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών. Η σορός της θα βρίσκεται για προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου από τις 08:00 έως τις 13:00. Η ταφή θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο. Παράκληση, αντί στεφάνων, να γίνουν δωρεές στη «Φλόγα», Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια».

Η προσέλευση των θαυμαστών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, επιβεβαιώνοντας πως το αποτύπωμα που άφησε η ερμηνεύτρια στο ελληνικό πεντάγραμμο παραμένει ανεξίτηλο. Η σημερινή ημέρα αποτελεί τον επίλογο μιας διαδρομής 68 ετών, με την οικογένεια να ζητά τον σεβασμό των Μέσων στις ιδιωτικές στιγμές που θα ακολουθήσουν μετά την τελετή στη Μητρόπολη.

«Έσπασε» ο Τάκης Ζαχαράτος μπροστά στο φέρετρο της Μαρινέλλας

Από τους πρώτους που βρέθηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου ήταν ο Τάκης Ζαχαράτος. Μάλιστα, αντικρίζοντας το φέρετρο της Μαρινέλλας «έσπασε» και υποκλίθηκε μπροστά της για τελευταία φορά.

Γιώργος Ντάβλας: «Δεν μπορώ να το πιστέψω, αλλά για μένα δεν έχει πεθάνει»

Προσερχόμενος στην Μητρόπολη Αθηνών ο φίλος της Γιώργος Ντάβλας δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες

«Είναι μεγάλη απώλεια για την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού η απώλεια της Μαρινέλλας. Ήταν τεράστια καλλιτέχνις, τεράστια τραγουδίστρια, θα μείνει στην ιστορία. Τα τραγούδια της θα τα τραγουδάμε πολλές γενιές. Έφυγε μια γυναίκα η οποία ήταν μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους και για τους νέους καλλιτέχνες. Ήταν ένας άνθρωπος που σε συμβούλευε σωστά. Για μένα είναι μεγάλη απώλεια, δεν μπορώ να το πιστέψω αλλά για μένα δεν έχει πεθάνει.
Ήταν τεράστια προσωπικότητα και καλός άνθρωπος και πάντα με μια καλή κουβέντα. Και απλός καθημερινός (άνθρωπος) δεν είχε αυτές τις εκρήξεις των σταρς. Πολύ σπουδαία γυναίκα.»

Ανάμεσα στο πλήθος που κατέκλυσε τη Μικρή Μητρόπολη, η παρουσία της Βάσως Καζαντζίδη ξεχώρισε. Η τελευταία σύζυγος του Στέλιου Καζαντζίδη βρέθηκε στον Άγιο Ελευθέριο για να αποχαιρετήσει τη Μαρινέλλα, με την οποία τη συνέδεε μια βαθιά, προσωπική φιλία δεκαετιών.

Εμφανώς συγκινημένη, μίλησε στους δημοσιογράφους για την απώλεια που νιώθει η ίδια, αλλά και ολόκληρη η χώρα: «Σήμερα πενθεί όλη η Ελλάδα και εγώ. Η Μαρινέλλα ήταν μάνα, ήταν αδερφή. Ήταν ένας άνθρωπος που στάθηκε στις δύσκολες στιγμές δίπλα μου. Την αγαπώ και θα την αγαπώ για πάντα. Σαν αδερφή μου ήτανε. Καλό ταξίδι, καλό παράδεισο και καλή αντάμωση με τον Στέλιο».

«Μας δίδαξε να τραγουδάμε. Η Μαρινέλλα θα μείνει για πάντα. Ήταν ένας καταπλητικός άνθρωπος, μια καλή μητέρα», τόνισε η Άντζελα Δημητρίου για τη Μαρινέλλα. «Ήταν μια τρομερή ισορροπίστρια στη ζωή, αγαπούσε τους νεότερους», πρόσθεσε ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Λίγο πριν τη μία το μεσημέρι τελείωσε το λαϊκό προσκύνημα και η σορός της Μαρινέλλας μεταφέρθηκε στο καθολικό του Μητροπολιτικού Ναού για να τελεστεί η εξόδιος ακολουθία

Η άφιξη των επωνύμων στον Μητροπολιτικό Ναό