Ο πρίγκιπας Χάρι επέλεξε την ημέρα που αυτός και η Μέγκαν Μαρκλ έφυγαν από το Frogmore Cottage ως ημερομηνία έναρξης της επίσημης διαμονής του στις ΗΠΑ. Το ζευγάρι φέρεται να μετέφερε τα τελευταία υπάρχοντά του από την ιδιοκτησία του Windsor, η οποία μέχρι τότε παρέμενε η «βάση» τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού μετακόμισαν στην Καλιφόρνια το 2020.

Αυτή είναι η ημερομηνία που ο δούκας του Σάσεξ δήλωσε ότι άρχισε να ζει στην Αμερική σε νέα επαγγελματικά έγγραφα, όπως γνωστοποίησε χθες η Mail. Το δημοσίευμα αποκάλυψε ότι ο πρίγκιπας Χάρι ενημέρωσε τα αρχεία του στις ΗΠΑ, για να καταστήσει σαφές ότι δεν ζει πλέον στη Βρετανία.

Ειδικότερα, τα αρχεία που δημοσίευσε το Companies House για τον πρίγκιπα Χάρι αναφέρουν ότι η «νέα χώρα/κράτος συνήθους διαμονής» του είναι πλέον οι ΗΠΑ. Προηγουμένως είχε καταγραφεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα νέα στοιχεία, που κατατέθηκαν στο Companies House για την εταιρεία οικολογικού τουρισμού Travalyst του Χάρι, εγείρουν επίσης σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να παραμείνει ως σύμβουλος του κράτους ένα από τα επτά μέλη της βασιλικής οικογένειας που μπορούν να αναπληρώνουν τον μονάρχη, εάν βρίσκεται στο εξωτερικό ή δεν είναι καλά. Σύμφωνα με τον νόμο στη Βρετανία, οι σύμβουλοι του κράτους πρέπει να έχουν κατοικία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ο Χάρι δεν έχει σπίτι εκεί, αφού ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε από τον δούκα και τη δούκισσα του Σάσεξ να εγκαταλείψουν το Frogmore Cottage, δώρο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Μέχρι το 2022, οι σύμβουλοι του κράτους ήταν η βασίλισσα Καμίλα, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο Χάρι, ο πρίγκιπας Άντριου και η μεγαλύτερη κόρη του, η πριγκίπισσα Μπεατρίς. Ωστόσο, πολλοί θεώρησαν αυτή την κατάσταση ακατάλληλη, καθώς ο Χάρι, ο δούκας της Υόρκης και η Μπεατρίς δεν είναι εργαζόμενοι βασιλείς.

Αργότερα το ίδιο έτος, ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε από το Κοινοβούλιο να προσθέσει στον κατάλογο την αδελφή του, πριγκίπισσα Άννα, και τον νεότερο αδελφό του, πρίγκιπα Εδουάρδο. Σύμφωνα με την «Daily Mail», ο Κάρολος αποφάσισε να μην αφαιρέσει τον Χάρι και τον Άντριου, επειδή δεν ήθελε να κλιμακώσει τις οικογενειακές εντάσεις και πίστευε ότι ήταν απίθανο να χρειαστεί ποτέ να τον αντικαταστήσει κάποιος από τους δύο.