Η βραβευμένη με Όσκαρ Βρετανίδα ηθοποιός, Τζούντι Ντεντς έστειλε επιστολή στον επικεφαλής της κυβέρνησης (πρώτο υπουργό) της Σκωτίας Χάμζα Γιούσαφ για να επισημάνει τις ανησυχίες παιδιών για το μέλλον του κινητού κινηματογράφου Screen Machine. Οι μαθητές του κοινοτικού σχολείου Castlebay στο νησί Μπάρα ζήτησαν τη βοήθεια της ηθοποιού, για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατάσταση και η ίδια μετέφερε τις ανησυχίες τους στον πρωθυπουργό της Σκωτίας.

Στην επιστολή της, η Τζούντι Ντεντς αναφέρει ότι ελπίζει ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας θα μπορέσει να βοηθήσει στη διασφάλιση της συνέχισης των περιοδειών του κινητού κινηματογράφου και εξήρε τις προσπάθειες των παιδιών.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι ο Χάμζα Γιούσαφ έλαβε την επιστολή της Τζούντι Ντεντς και θα απαντήσει σε εύθετο χρόνο. Πρόσθεσε ότι πέρυσι παρείχε 176.000 αγγλικές λίρες για να διατηρήσει τον κινητό κινηματογράφο σε προσωρινή λειτουργία. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σκωτίας δήλωσε: «Η κυβέρνηση κατανοεί τη μοναδική πολιτιστική συνεισφορά που προσφέρει η Screen Machine σε κοινότητες που διαφορετικά θα δυσκολεύονταν να επισκεφτούν τον κινηματογράφο».

Το έργο του κινητού κινηματογράφου Screen Machine

Εδώ και 25 χρόνια, ο κινητός κινηματογράφος Screen Machine περιοδεύει σε 40 κοινότητες της Σκωτίας. Για τη συνέχιση της λειτουργίας του απαιτείται το ποσό των 1,4 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών για ένα νέο όχημα που έχει κατασκευαστεί ειδικά για να μεταφέρει ταινίες στα Νησιά και τα Χάιλαντς της Σκωτίας, σύμφωνα με το BBC.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Regional Screen Scotland διαχειρίζεται την υπηρεσία Screen Machine. Το φορτηγό με ένα μικρό σινεμά μέσα στο τρέιλερ του, κάνει περιοδείες σε απομονωμένες περιοχές της Σκωτίας. Το ειδικά κατασκευασμένο όχημα, όμως, είναι εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών και είχε μισθωθεί ένα άλλο φορτηγό έως το τέλος του 2023. Ωστόσο, δεν υπάρχει χρηματοδότηση για να συνεχιστούν οι περιοδείες και το 2024.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οργάνωση προειδοποίησε ότι η υπηρεσία θα μπορούσε να τερματιστεί, εάν δεν θα βρεθεί χρηματοδότηση.