Επιστήμονες στο ETH της Ζυρίχης δημιούργησαν ένα τζελ που όταν χορηγήθηκε σε ποντίκια, μείωσε τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα έως και 50% και προστάτευσε το σώμα τους από βλάβες.

Σύμφωνα με το SciTechDaily, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να μπορέσει να δοκιμαστεί σε ανθρώπους, αλλά οι επιστήμονες που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Nature Nanotechnology, ελπίζουν ότι η εργασία τους θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει στην πρόληψη των 3 εκατομμυρίων θανάτων που συμβαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Το αλκοόλ εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω στρωμάτων βλεννογόνου στο στομάχι και τα έντερα, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Nutrients. Σε αντίθεση με τα τρόφιμα, τα οποία χωνεύονται αργά μέσω του εντερικού σωλήνα, το αλκοόλ απορροφάται άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί γρήγορα να αρχίσει να επηρεάζει όλα τα όργανα, καθώς το αίμα κυκλοφορεί στο σώμα.

Όταν το αλκοόλ μεταβολίζεται, παράγει ένα τοξικό υποπροϊόν που ονομάζεται ακεταλδεΰδη. Αν και αυτή η τοξίνη δεν διαρκεί πολύ και στη συνέχεια διασπάται στο λιγότερο βλαβερό οξικό άλας, η ακεταλδεΰδη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο σώμα κατά τη διάρκεια της σύντομης εμφάνισής της.

Λόγω της πιθανότητας βλάβης, οι ερευνητές έστρεψαν την προσοχή τους στην πλήρη εξάλειψη της ακεταλδεΰδης. Έτσι έκαναν την υπόθεση ότι το αλκοόλ θα έπαυε να είναι βλαβερό, αν μπορούσε να μετατραπεί αμέσως σε οξικό άλας. Για να γίνει αυτό, ξεκίνησαν με μια απλή συνταγή πρωτεϊνών ορού γάλακτος και στη συνέχεια πρόσθεσαν τελικά νανοσωματίδια σιδήρου, γλυκόζης και χρυσού για να παράξουν το τελικό προϊόν.

«Το τζελ μετατοπίζει τη διάσπαση του αλκοόλ από το ήπαρ στο πεπτικό σύστημα. Όταν το αλκοόλ δεν μεταβολίζεται στο ήπαρ, δεν παράγεται επιβλαβής ακεταλδεΰδη ως ενδιάμεσο προϊόν», δήλωσε ο Δρ. Raffaele Mezzenga, από το Εργαστήριο Τροφίμων και Μαλακών Υλικών του ETH Zurich.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε εντελώς το αλκοόλ, καθώς πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία. «Είναι πιο υγιεινό να μην πίνουμε καθόλου αλκοόλ. Ωστόσο, το τζελ θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που δεν θέλουν να το σταματήσουν εντελώς, αλλά θέλουν παράλληλα να αποφύγουν τις επιπτώσεις του», δήλωσε ο Mezzenga στο SciTechDaily.

Το τζελ λειτουργεί επίσης μόνο όσο υπάρχει ακόμα αλκοόλ στον εντερικό σωλήνα. Αν έχει ήδη περάσει στην κυκλοφορία του αίματος, δεν θα αντιστρέψει αυτά τα αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, θεωρητικά, εάν έχετε ήδη μεθύσει και στη συνέχεια καταναλώσετε το τζελ, δεν θα σταματήσετε αμέσως να αισθάνεστε μεθυσμένοι, αλλά το τζελ θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων που έχει το αλκοόλ στο σώμα. Αν πάρετε το τζελ πριν αρχίσετε να πίνετε, τότε θεωρητικά αυτό θα αποτρέψει το αίσθημα μέθης – αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Για να δοκιμάσουν το τζελ, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δύο πειραματικές ομάδες ποντικών: μία που έλαβε μία μόνο δόση αλκοόλ και μία που λάμβανε αλκοόλ τακτικά για 10 ημέρες. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα των ποντικών 30 λεπτά μετά τη λήψη της μίας δόσης αλκοόλ, το τζελ είχε μειώσει το επίπεδο αλκοόλ κατά 40%. Πέντε ώρες μετά την πρόσληψη αλκοόλ, τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα είχαν μειωθεί κατά 56%.

Στα ποντίκια που λάμβαναν αλκοόλ σταθερά για 10 ημέρες -ως τρόπος απεικόνισης της χρόνιας υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ- οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τζελ εξακολουθούσε να έχει θετική επίδραση. Αυτά τα ποντίκια είχαν λιγότερη ηπατική βλάβη, έχασαν λιγότερο βάρος και τα όργανά τους (όπως ο σπλήνας και το έντερο) εμφάνισαν μικρότερη βλάβη.

Οι επιστήμονες έχουν υποβάλει αίτημα για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τζελ και ελπίζουν να συνεχίσουν τις κλινικές δοκιμές που τελικά θα κάνουν το προϊόν διαθέσιμο στο κοινό.