Η γρίπη φέτος ξεκίνησε πολύ νωρίτερα και μας βρήκε απροετοίμαστους και ανοχύρωτους, μετά από σχεδόν δυόμιση χρόνια που την είχαμε ξεχάσει, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αξίζει να σημειωθεί πως έως τώρα έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες, αλλά χρειάζεται να θωρακιστούν κι άλλοι, ειδικά όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Το αντιγριπικό εμβόλιο σε ενηλίκους θα αποζημιώνεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς την ανάγκη προσκόμισης ιατρικής συνταγής. Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Ανακουφιστική Φροντίδα, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή. Το μέτρο χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου χωρίς συνταγή θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, προκειμένου μέσα στις γιορτές, οπότε αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερος συγχρωτισμός, να έχει προλάβει να εμβολιαστεί όσο περισσότερος κόσμος γίνεται.

Ως το τέλος της εβδομάδας αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας.

Οι περισσότεροι μπορούν κανονικά να πηγαίνουν και να γράφουν το εμβόλιο. Ωστόσο, για κάποιους ανθρώπους, που δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν, είτε λόγω προχωρημένης ηλικίας, είτε λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, η όλη διαδικασία γίνεται πιο εύκολη και πιο γρήγορη χωρίς τη συνταγή, μεταδίδει το Healthstories.

Βοήθεια και για όσους ζουν με ευάλωτα άτομα

Η ιατρική συνταγή δεν θα είναι υποχρεωτική ούτε για εκείνους, οι οποίοι φροντίζουν ευπαθή άτομα ή ζουν μαζί τους ή τα επισκέπτονται σε σταθερή βάση.

«Θεωρούμε ότι στην επόμενη περίοδο της γρίπης, που θα είναι σε πλήρη λειτουργία ο προσωπικός γιατρός, δεν θα χρειάζεται κάτι τέτοιο. Είναι ένα προσωρινό μέτρο, αλλά παράλληλα θέλουμε να υπάρχει και μία διαδικασία κινήτρου σε αρκετό πληθυσμό, που είναι δικαιούχος, να κάνει το εμβόλιο, γιατί μας έχουν έρθει κάποια στελέχη της γρίπης πιο επιθετικά.

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το μέτρο θα μπορεί να “τρέξει”. Άρα θα κερδίσουμε τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, που υπάρχουν περιστατικά γρίπης και μπορεί να έχουμε ανεμβολίαστους πολίτες», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.