Κάτι σαν το φιλοσοφικό «μην αναβάλλεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα» συμβουλεύει ο δρ Karan Rajan για το νούμερο 2 στην τουαλέτα. Αν και πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, από πολύ νεαρή ηλικία μαθαίνουμε ότι είναι σχεδόν ντροπιαστικό το να πας στην τουαλέτα για να ενεργηθείς.

Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που έχουν αναγάγει τη διαδικασία της τουαλέτας σε… τελετουργικό, που πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος, με αποτέλεσμα να αναβάλλουν την ανάγκη τους.

Όμως, ο δρ Rajan, προειδοποιεί μέσω TikTok ότι καλό είναι να μην αναβάλλουμε την επίσκεψη στην τουαλέτα γιατί αυτό ενέχει κινδύνους. «Να κάνετε την ανάγκη σας όταν σας έρχεται» συμβουλεύει και εξηγεί:  «Όσο περισσότερο πιέζετε τον εαυτό σας να αποφύγει την επίσκεψη στην τουαλέτα όταν νιώθετε την ανάγκη να αδειάσετε το… “φορτηγό με τη σοκολάτα”, τόσο περισσότερο υγρό απορροφάται από τα κόπρανα στο παχύ έντερο. Αυτό κάνει τα κακά πιο ξηρά και σκληρά και μοιάζουν στο τέλος με τσιμέντο. Όσο πιο σκληρά είναι τα κακά σας τόσο περισσότερο πρέπει να σφιχτείτε στην τουαλέτα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες και τα σκληρά κοπράνα μπορεί να τραυματίσουν τον ιστό στον πρωκτό. Ο πόνος που προκαλείται μπορεί να σας κάνει να μην θέλετε να ξαναπάτε στην τουαλέτα για να αποφύγετε τη δυσφορία με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος για τα κακά».

Κάποιος στα σχόλια του βίντεο που έχει αναρτηθεί στο TikTok και έχει πάνω από 150.000 views, ρώτησε πως διορθώνεται το «άγχος για την τουαλέτα». Σύμφωνα με ειδικούς του Healthline, που επικαλείται η Sun, πέντε πράγματα που βοηθούν στη διαχείριση του άγχους για την τουαλέτα:

  • Να θυμάστε ότι όλοι ενεργούνται. Προσπαθήστε να κάνετε εικόνα κάποιον που σέβεστε ή θαυμάζεται να κάνει κακά του, όπως κάποιον πολιτικό ή έναν ηθοποιό.
  • Να έχετε μαζί σας αποσμητικό χώρου ή αντισηπτικό σπρέι για την περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια δημόσια τουαλέτα.
  • Απλώστε χαρτί υγείας στο εσωτερικό της λεκάνης, το οποίο απορροφά μέρους του… θορύβου.
  • Τραβήξτε το καζανάκι όσες φορές χρειαστεί  όσο κάνετε την ανάγκη σας, επίσης μειώνει τους περίεργους ήχους και την άσχημη μυρωδιά.
  • Πάρτε βαθιές ανάσες ή κάντε μια σύντομη άσκηση διαλογισμού αν νιώσετε ότι εμφανίζετε συμπτώματα άγχους.

Όταν πρόκειται για το νούμερο δύο, πολλοί άνθρωποι δεν είναι πραγματικά σίγουροι για το τι είναι φυσιολογικό και τι όχι. Ανάλογα με τη διατροφή, την ηλικία και τις δραστηριότητες του καθενός, η κανονικότητα μπορεί να σημαίνει από τρεις κενώσεις την ημέρα έως τρεις κάθε εβδομάδα.

Ωστόσο, το φυσιολογικό για τον καθένα θα πρέπει να… χτυπά καμπανάκι αν αλλάξει συχνότητα.