Ανέκαθεν κυκλοφορούν πολλές διαφορετικές απόψεις για το ποια από όλες τις διατροφικές συνήθειες είναι καταλληλότερη για την φυσική υγεία του ανθρώπου, όμως μια νέα μελέτη ερευνά την συσχέτιση της κατάθλιψης με τους χορτοφάγους και τους κρεατοφάγους.

Σύμφωνα με την nypost.com, ερευνητές από την Βραζιλία -χώρα που φημίζεται για την τεράστια παραγωγή βοδινού κρέατος- δημοσιοποίησαν τα συμπεράσματα στο Journal of Affective Disorders.

Όπως αναφέρουν, διερεύνησαν την πιθανή σχέση μεταξύ μιας δίαιτας χωρίς κρέας και της κατάθλιψης μεταξύ ενηλίκων, σε δείγμα 14.216 συμμετεχόντων ηλικίας 35 έως 74 ετών σε διάστημα έξι μηνών. Μάλιστα, για την αξιολόγηση, χρησιμοποίησαν το Clinical Interview Schedule-Revised, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση κοινών διαταραχών ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές λοιπόν, διαπίστωσαν πως οι χορτοφάγοι είχαν διπλάσιο αριθμό καταθλιπτικών επεισοδίων από όσους τρώνε κρέας κατά την ίδια περίοδο, ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη μεταβλητές όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα και η πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών.

«Τα καταθλιπτικά επεισόδια είναι πιο διαδεδομένα σε άτομα που δεν τρώνε κρέας, ανεξάρτητα από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής», κατέληξε η μελέτη. «Οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά δεν εξηγούν αυτή τη συσχέτιση. Η φύση της συσχέτισης παραμένει ασαφής και απαιτούνται διαχρονικά δεδομένα για να διευκρινιστεί η αιτιώδης σχέση», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η κατανάλωση τροφών που δεν βασίζονται στις ζωικές πρωτεΐνες, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τις καρδιακές παθήσεις, οπότε συνιστάται. Παρόλα αυτά, τονίζουν ότι ο άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει ζωικές τροφές και κρέας, καθώς είναι χρήσιμο τόσο στην ψυχική, όσο και σωματική υγεία.