Ένα πρώτο πιθανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη Γαλλία, εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας, εν μέσω ενδείξεων για εξάπλωση του ιού σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι ο πυρετός και τα δερματικά εξανθήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Υπάρχουν δύο βασικά στελέχη του ιού. Το πιο απειλητικό είναι το στέλεχος του Κονγκό, με θνητότητα έως και 10%. Το δεύτερο είναι το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, του οποίου η θνητότητα κυμαίνεται γύρω στο 1%.

Να σημειωθεί ότι σήμερα διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων και στην Ιταλία, από τους γιατρούς του νοσοκομείου λοιμωδών νοσημάτων της Ρώμης Λάτζαρο Σπαλαντσάνι.

Πρόκειται για ένα νεαρό άνδρα, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στην χώρα αφού έκανε διακοπές στις Κανάριες νήσους.

Ανησυχία επικρατεί σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική μετά τον εντοπισμό πολλών δεκάδων ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων από τις αρχές Μαΐου. Η εξέλιξη αυτή εγείρει φόβους για την εξάπλωση της ασθένειας αυτής που είναι ενδημική στη δυτική Αφρική.

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, που ήταν η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν κρούσματα στις 6 Μαΐου, ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης (18/5) ότι ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη ασθενείς, ανεβάζοντας σε εννέα τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί από την ιογενή ευλογιά των πιθήκων.

Σύμφωνα με την UKHSA, οι τέσσερις νέοι ασθενείς αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι άνδρες που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες. Προσβλήθηκαν από τη δυτικοαφρικανική παραλλαγή του ιού, που είναι ηπιότερη από την κεντροαφρικανική.

Την Τετάρτη επίσης, η Ισπανία, η Πορτογαλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν την ευλογιά των πιθήκων ή κάτι που μοιάζει με αυτή την ασθένεια στο έδαφός τους.

Εγκύκλιο έστειλε ο ΕΟΔΥ στα νοσοκομεία

Στη χώρα μας τώρα, ο ΕΟΔΥ έστειλε εγκύκλιο στα νοσοκομεία σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων, καθώς έχει σημάνει συναγερμός τόσο στη Βρετανία που καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη, όσο και σε άλλες χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Σύμφωνα λοιπόν με το δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε ετοιμότητα και ήδη έχει αποσταλεί και εγκύκλιος στα νοσοκομεία της χώρας