Σήμερα πραγματοποιείται το πρώτο σημαντικό συνέδριο για τον έλεγχο του καπνίσματος από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Harvard και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε σχετικά, ότι το υπουργείο Παιδείας είναι ευαισθητοποιημένο σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη του καπνίσματος και γι’ αυτό συνεργάζεται με κυβερνητικούς και μη φορείς και έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό, προκειμένου να υποστηρίζονται τα προγράμματα αγωγής υγείας, τα οποία υλοποιούνται κάθε χρόνο στα σχολεία.

Γιατί όπως είπε η κα. Γεννηματά «το να μαθαίνει κάποιος να μην καπνίζει δεν είναι καν ένας τίτλος, ένα σύνθημα. Είναι η υποχρέωση που έχουμε όλοι εμείς απέναντι στα παιδιά, να τους παρουσιάσουμε την αλήθεια, να πείσουμε ότι ο καλύτερος δρόμος στη ζωή, είναι αυτός που πηγαίνει μακριά και χωρίς το τσιγάρο».

Όπως είπε η υπουργός παροτρύνονται οι εκπαιδευτικοί να υλοποιήσουν τα προγράμματα αγωγής υγείας, με θέμα την πρόληψη του καπνίσματος. «Για μας η αγωγή υγείας δεν είναι απλά ένα μάθημα επιλογής και γι’ αυτό το λόγο από τη φετινή σχολική χρονιά, έχει ενταχθεί στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα, στα 800 ολοήμερα σχολεία της χώρας. Στόχος όλων αυτών των προσπαθειών είναι να αρχίσουν να μειώνονται οι δείκτες να μπαίνουν όσο το δυνατόν λιγότεροι και να βγαίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τον κόσμο του τσιγάρου. Οι αριθμοί πάντως είναι απογοητευτικοί, αφού οι νέοι που προστίθενται στο πληθυσμό των καπνιστών κάθε χρόνο υπολογίζονται σε 50.000».