Στην Ιταλία, μπαίνει σε εφαρμογή το μέτρο που επιβάλλει σε όλους τους εργαζομένους άνω των 50 ετών, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, να κατέχουν υποχρεωτικά το Super Green Pass. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού ή μια δόση σε περίπτωση που νόσησαν ώστε να έχουν πρόσβαση στους χώρους εργασίας τους.

Το μέτρο, επί του παρόντος, έχει ισχύ έως τις 15 Ιουνίου 2022. Εξαιρούνται του εμβολιασμού (και επομένως, του Super Green Pass) όσοι έχουν υποκείμενες νόσους οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί από ιατρό και αυστηρά σε ηλεκτρονική μορφή.

Τι θα συμβαίνει σε περίπτωση μη συμμόρφωσης

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με το μέτρο, ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να εισέρχεται στους χώρους εργασίας και θα θεωρείται «αδικαιολόγητα απών, χωρίς πειθαρχικές συνέπειες και με δικαίωμα διατήρησης της εργασιακής σχέσης» μέχρι να προσκομίσει το Super Green Pass, αλλά για το εν λόγω χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δεν θα αμείβεται.

Όσον αφορά τις κυρώσεις για τη μη προσκόμιση του Super Green Pass, αυτές κυμαίνονται από 600 έως 1.500 ευρώ και θα διπλασιάζονται σε περίπτωση συνεχούς παράβασης. Παράλληλα, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ σε όσους (άνω των 50 ετών) δεν έλαβαν την πρώτη δόση έως την 1η Φεβρουαρίου, τη δεύτερη δόση μετά την 1η Φεβρουαρίου και σε όσους δεν υποβλήθηκαν σε αναμνηστική δόση εμβολίου, με κυρώσεις από 400 έως 1.000 ευρώ.

Με τα έως τώρα ισχύοντα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν από την ιταλική κυβέρνηση, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός καλύπτει πολλές κατηγορίες εργαζομένων σε κρίσιμους τομείς σε στενή επαφή με το κοινό, ξεκινώντας από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό έως σχολικό προσωπικό και σώματα ασφαλείας. Αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα η εμβολιαστική κάλυψη να ανέρχεται στο 91.08% του συνολικού πληθυσμού της Ιταλίας (άνω των 12 ετών, με τουλάχιστον μια δόση).

Απέτυχε η κινητοποίηση των αντιεμβολιαστών στη Ρώμη

Σε πρωτοφανή αποτυχία εξελίχθηκε η κινητοποίηση των αντιεμβολιαστών, που είχε οργανωθεί στο κέντρο της Ρώμης τη Δευτέρα (14/2). Στην πρωτοβουλία, τελικά, συμμετείχαν λιγότερα από διακόσια άτομα. Οι οργανωτές αντελήφθησαν αμέσως ότι δεν θα μπορούσαν να μεταβούν στον τεράστιο, υπαίθριο χώρο του Τσίρκο Μάσιμο, και προτίμησαν να παραμείνουν, ουσιαστικά, σε ένα παρτέρι της κεντρικής Πιάτσα Βενέτσια.

Μέρος των λιγοστών συμμετεχόντων δήλωσε «οργισμένο με τους πολίτες που εκφράζουν δυσαρέσκεια στο διαδίκτυο, αλλά δεν θέλουν να κατέβουν στον δρόμο». Μέσω καναλιών του Telegram, οι εμπνευστές της διαμαρτυρίας ήλπιζαν να αγγίξουν τη συμμετοχή των κινητοποιήσεων που αυτές τις μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γαλλία.