Για πρώτη φορά στον κόσμο ερευνητές κατάφεραν να αντιστρέψουν τη διαδικασία γήρανσης σε πολύπλοκο οργανισμό. Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, αποδείχτηκε ότι μπορούν να επανέλθουν σε νεότερη κατάσταση, με νέα ανάπτυξη του εγκεφάλου και βελτιωμένη γονιμότητα.

«Θέλαμε να μάθουμε τι θα συμβεί εάν ενεργοποιήσουμε το διακόπτη του ενζύμου της τελομεράσης και προσπαθήσουμε να αντικαταστήσουμε τα , τμήματα DNA του ενζύμου, τελομερή σε ζώα με προχωρημένη ασθένεια λόγω γήρανσης. Μετά από ένα μήνα, παρατηρήσαμε ότι ο εγκέφαλος των πειραματόζωων είχε επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα» δηλώνει ο ερευνητής και καθηγητής του Harvard Ronald A. DePinho.

Ακόμη σύμφωνα με τον καθηγητή Ronald A. DePinho εντυπωσιακές αλλαγές παρατηρήθηκαν στη γονιμότητα των θηλαστικών, αφού με την αποκατάσταση της τελομεράσης ξεκίνησε η παραγωγή νέων σπερματοζωαρίων.

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει επανάσταση στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφού με την αντιστροφή της γήρανσης μπορεί να καταπολεμηθεί ο καρκίνος, η νόσος του Alzheimer και γενικότερα ασθένειες που οφείλονται στη γήρανση.