Επιθετική θα είναι η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού σύμφωνα με τον καθηγητή Γιώργο Ατσαλάκη, ο οποίος επισημαίνει ότι απαιτούνται κάποια μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της, αν και ακόμα, όπως σημειώνει, δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για τη νέα παραλλαγή.

«Όταν θα έρθει η Όμικρον, θα ανέβει πολύ επιθετικά. Στην Αγγλία από τα 32 κρούσματα, σε μια εβδομάδα έφτασαν τα 532 και σε 2 εβδομάδες ξεπέρασαν τις 15 χιλιάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή θα πρέπει να περιοριστούν οι επαφές κυρίως στους κλειστούς χώρους, ενώ πρότεινε να εξεταστεί να μπεί φρένο στο ωράριο λειτουργίας των μαγαζιών. «Πρέπει τώρα να πάρουμε κάποια μέτρα, αν και δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για να αποφασίσουμε», σημείωσε.

Επεσήμανε δε ότι το κύμα της Ομικρόν θα φέρει περισσότερα κρούσματα από την Δέλτα. «Θα δούμε κρούσματα που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα ωστόσο δεν ξέρουμε αν θα επηρεαστεί ο αριθμός των νοσηλειών» ανέφερε ο καθηγητής.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο για υποχρεωτικό rapid test και στους ανεμβολίαστους κατά τη διάρκεια των γιορτών είπε ότι είναι ένα μέτρο καλό καθώς είπε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η Όμικρον παρακάμπτει την ανοσία. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν είναι γνωστό σε τι ποσοστό και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για τα ακριβή δεδομένα, όπως ανέφερε.

Προβληματίζει το υψηλό ποσοστό θανάτων

Ο καθηγητής είπε ακόμα ότι ο δείκτης που προβληματίζει στη χώρα μας είναι το υψηλό ποσοστό θανάτων. «Στα 3 προηγούμενα κύματα μετά την κορύφωση των κρουσμάτων σε 10-15 μέρες οι θάνατοι είχαν αποκλιμακωθεί ενώ σε αυτό έχουν περάσει 35 μέρες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, οπότε βρισκόμαστε σε πίεση ήδη», ανέφερε.

Υπάρχουν περισσότερα κρούσματα από αυτά που έχουμε διαγνώσει αυτό είναι σίγουρο, αλλά έχουμε αρκετά ενδεικτική εικόνα. Είναι νομοτέλεια ότι θα έρθει η Όμικρον, είμαστε λίγο πιο πίσω σε σχέση με άλλα κράτη διότι δεν δεχόμαστε πολλούς ξένους.

Παράλληλα, δήλωσε πως πρέπει να γίνει η τρίτη δόση για να κρατηθεί ενεργό το 64% των εμβολιασμών που έχει μέχρι στιγμής η χώρα μας και κάλεσε τους ανεμβολίαστους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους άμεσα.