Η Βρετανία θα αποσύρει και τις έντεκα χώρες της Αφρικής από την «κόκκινη ταξιδιωτική λίστα» της για τον κορονοϊό από αύριο, Τετάρτη, λαμβάνοντας υπόψιν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, περιλαμβανομένης της διαπίστωσης πως η συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού μεταδίδεται στην κοινότητα.

Όπως εξήγησε νωρίτερα την Τρίτη, ενώπιον του κοινοβουλίου, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Σατζίντ Τζάβιντ: «Τώρα που καταγράφεται διασπορά στην κοινότητα της Όμικρον στη Βρετανία και η Όμικρον έχει εξαπλωθεί ευρέως στον κόσμο, η κόκκινη λίστα για τα ταξίδια είναι αυτή τη στιγμή λιγότερο αποτελεσματική στο να επιβραδύνει την εισβολή της Όμικρον από το εξωτερικό».

«Αν και θα διατηρήσουμε τα προσωρινά μέτρα διενέργειας τεστ για τους διεθνείς ταξιδιώτες, θα αποσύρουμε και τις 11 χώρες από τον “κόκκινο” ταξιδιωτικό κατάλογο, από αύριο το πρωί στις 4 (τοπική ώρα)», επισήμανε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται πως η βρετανική κυβέρνηση είχε προσθέσει χώρες της νότιας Αφρικής στον «κόκκινο» κατάλογό της στα τέλη Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει πως η είσοδος επιτρεπόταν μονάχα σε Βρετανούς πολίτες ή κατοίκους που έπρεπε να μπουν σε καραντίνα σε ένα ξενοδοχείο, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την εξάπλωση της Όμικρον, η οποία, όπως υπογραμμίζει ο ΠΟΥ, αποτελεί το πλέον μεταδοτικό στέλεχος.

Οι 11 χώρες που θα αποσυρθούν από την «κόκκινη» λίστα είναι η Ανγκόλα, η Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, το Μαλάουι, η Μοζαμβίκη, η Ναμίμπια, η Νιγηρία, η Νότια Αφρική, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε.

Κατά τα παραπάνω, όμως, η Βρετανία θα συνεχίσει να ζητά από όλους τους εισερχόμενους ταξιδιώτες να υποβάλλονται είτε σε ένα PCR είτε σε ένα rapid τεστ το μέγιστο 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

59.610 νέα κρούσματα – Ο υψηλότερος αριθμός από τον Ιανουάριο

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 59.610 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτό που ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «τσουνάμι» μολύνσεων από την μετάλλαξη Όμικρον. Σύμφωνα με το Reuters, ο αριθμός αυτός είναι o υψηλότερος από τις αρχές Ιανουαρίου.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι καταγράφηκαν 150 θάνατοι ασθενών που είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κορονοϊό τις τελευταίες 28 ημέρες.

Σημειώνεται, τέλος, πως ο αριθμός των ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομεία κατά το διάστημα 4 – 10 Δεκεμβρίου ήταν αυξημένος κατά 10%, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.