Με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας βρίσκονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι με ιό HIV και η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες και στα άτομα κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική μελέτη, την HIV Heart Study.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Μάικλ Σίλβερμπεργκ του ιατρικού κέντρου Kaiser Permanente της Καλιφόρνιας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Mayo Clinic Proceedings», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 39.000 ανθρώπους με λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) και δεκαπλάσιο αριθμό ανθρώπων χωρίς HIV. Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με HIV έχουν 68% μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας.

«Η καρδιαγγειακή νόσος συνιστά σημαντική πηγή ανησυχίας για τους ανθρώπους με HIV εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, οι περισσότερες έως τώρα έρευνες έχουν εστιάσει στον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος αφορά και την καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε ο Σίλβερμπεργκ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως οι άνθρωποι με HIV και οι γιατροί τους πρέπει να είναι ενήμεροι ότι η δύσπνοια, η κόπωση, το πρήξιμο στα πόδια, ο βήχας και ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι σημάδια της πρώιμης καρδιακής ανεπάρκειας.

Εδώ θα δείτε τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.