Τα ξαφνικά και αρκετά κρούσματα μιας μυστηριώδους νευρολογικής ασθένειας στον Καναδά έχουν προκαλέσει διαμάχη μεταξύ των γιατρών σχετικά με το αν σχετίζονται μεταξύ τους ή αν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις, αναφέρει ο Guardian.

Η μυστηριώδης ασθένεια που πλήττει κυρίως κατοίκους στον ανατολικό Καναδά εμφανίστηκε όταν ο Ρότζερ Έλις αρρώστησε πριν από δύο χρόνια. Τότε, η οικογένειά του έσπευσε στο νοσοκομείο, φοβούμενη ότι θα πάθαινε καρδιακή προσβολή. Οι γιατροί απέκλεισαν γρήγορα ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πράγματι λίγες μέρες αργότερα άρχισε να παθαίνει επιληπτικές κρίσεις.

Τις επόμενες εβδομάδες, ο 64χρονος συνταξιούχος μηχανικός γινόταν όλο και πιο ανήσυχος και αποπροσανατολισμένος ενώ συχνά επαναλάμβανε όσα έλεγε και γενικά δεν είχε επαφή με το περιβάλλον και τους γύρω του. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία, έχασε 60 κιλά, έτρωγε μέσω σωλήνα και άρχισε να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι.

«Οι γιατροί μπερδεύτηκαν. Σταδιακά απέκλεισαν μια σειρά από νόσους: την επιληψία, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τη νόσο Creutzfeldt-Jakob, την αυτοάνοση εγκεφαλίτιδα και τον καρκίνο. Ο Ρότζερ πέρασε τελικά περισσότερο από ένα χρόνο στο νοσοκομείο πριν μεταφερθεί σε οίκο ευγηρίας», αναφέρει εμφατικά το δημοσίευμα.

48 τα κρούσματα της παράξενης ασθένειας

Ο 64χρονος παραμένει στο γηροκομείο με την οικογένειά του να θεωρεί πλέον ότι νοσεί από μια μυστηριώδη νευρολογική ασθένεια που έχει κάνει την εμφάνισή της στην ευρύτερη περιοχή τους τελευταίους μήνες. Μέχρι στιγμής, 48 κρούσματα της ασθένειας έχουν καταγραφεί επίσημα αν και καναδοί αξιωματούχοι της υγείας είπαν στον Guardian ότι ο αριθμός των προσβεβλημένων ανθρώπων ξεπερνά μάλλον τους 100.

Τα ιατρικά δεδομένα αναφέρουν ότι τα κρούσματα εμφανίστηκαν κυρίως στην περιοχή του Νιού Μπράνσγουικ με τους ειδικούς και τους επιστήμονες να… ξύνουν το κεφάλι τους με απορία.

Κάποιοι εξ αυτών θεωρούν ότι τα κρούσματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους ενώ άλλοι εκτιμούν ότι οφείλονται σε νέες νευροεκφυλιστικές ασθένειες που προκλήθηκαν από περιβαλλοντικούς παράγοντες ή ρύπους.

Και τα ίδια τα συμπτώματα δεν είναι ήπια: τα θύματα βιώνουν ανεξήγητους πόνους, σπασμούς και αλλαγές συμπεριφοράς, ενώ πολλοί έδειξαν σημάδια γνωστικής εξασθένησης, μυϊκής απώλειας, δοντιών που τρίζουν και τρομακτικών παραισθήσεων.

Από την πλευρά της, η υπουργός Υγείας του Νιού Μπράνσγουικ, Ντόροθι Σέφαρντ, ανακοίνωσε προ ημερών ότι «η επιδημιολογική έκθεση που εκπονήθηκε δεν βρήκε σημαντικές ενδείξεις ότι μπορεί να ευθύνεται οποιαδήποτε γνωστή τροφή, συμπεριφορά ή περιβαλλοντικός παράγοντας».

Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέχθηκε περαιτέρω όταν την συνέντευξη Τύπου ακολούθησε ένα αρκετά αμφιλεγόμενο επιστημονικό άρθρο που παρουσιάστηκε στην Καναδική Ένωση Νευροπαθολόγων και που υποστήριζε ότι «οκτώ θάνατοι που αποδίδονται στο σύμπλεγμα ήταν λανθασμένες διαγνώσεις γνωστών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος».

Οι υγειονομικές Αρχές έστειλαν τους γιατρούς σχετικό υπόμνημα προκειμένου να είναι σε επιφυλακή για συμπτώματα παρόμοια με τη νόσο Creutzfeldt-Jakob (CJD), μια σπάνια, θανατηφόρα ασθένεια του εγκεφάλου.