Για ήπια μείωση της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, θανάτων και διασωληνώσεων έκανε λόγο ο καθηγητής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτιμώντας ότι η κορύφωση του κύματος της πανδημίας θα έρθει στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ τα κρούσματα θα πέσουν τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά.

«Αυτή την στιγμή είμαστε σε μια ήπια μείωσης της αύξησης. Περιμένουμε μια κορύφωση στις αρχές Δεκεμβρίου πανελλαδικά, ανάμεσα στην 1η με 3η Δεκεμβρίου, της τάξεως των 7.400 κρουσμάτων μάξιμουμ σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο, άρα πολύ πιο κάτω από τις 9.000-10.000 που έχουν συζητηθεί και αυτό οφείλεται στην αύξηση των τεστ» είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σχετικά με τις προβλέψεις για τις γιορτές είπε πως «γύρω στα 3.500 θα πέσουν τα κρούσματα τα Χριστούγεννα, και γύρω στα 2.500 κοντά στην Πρωτοχρονιά. Αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί προς τα κάτω, προϋποθέτοντας ότι θα κάνουμε αυτά που πρέπει και ότι θα διατηρήσουμε τα τεστ».

Εξέφρασε, ωστόσο, τον προβληματισμό του για τις γιορτές, σημειώνοντας ότι «θα βρισκόμαστε σε μια μέση κατάσταση, θα είμαστε σε πτωτική τάση, και μπορεί να διατηρηθεί προς τα κάτω, αν συνεχίζουμε να τηρούμε μέτρα».

«Καλό θα ήταν να κάνουν rapid test και οι ανεμβολίαστοι στα σούπερ μάρκερ»

Ο κ. Σαρηγιάννης, συμπλήρωσε πως θα έπρεπε να κάνουν ένα self test την εβδομάδα και οι εμβολιασμένοι, υποχρεωτικό αλλά δωρεάν, ενώ για τους μαθητές, σημείωσε ότι θα πρέπει να παραμείνουν τα δύο self test. Από την στιγμή που αυξάνεται η διασπορά, ναι μεν το ποσοστό των παιδιών που έχουν κολλήσει δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά ο αριθμός μεγαλώνει σημαντικά.

Τόνισε ακόμη, ότι «η ασφάλεια στους κλειστούς χώρους είναι ο κρίσιμος κρίκος προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης, γι’ αυτό καλό θα ήταν οι ανεμβολίαστοι να κάνουν rapid test ακόμα και για τα σουπερμάρκετ».

Σημειώνεται ότι από την πλευρά του ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης έκανε σήμερα εφιαλτικές προβλέψεις για τις επόμενες δύο εβδομάδες, κάνοντας λόγο για 120.000 κρούσματα και 700 θανάτους.